Si veus això en obrir una llauna d'escopinyes, tira-la immediatament

Les llaunes d'aliments en conserva poden deteriorar-se i presentar riscos per a la salut si no es manipulen correctament

Una llauna d' escopinyes.

Una llauna d' escopinyes. / freepik

Pedro G. Cuesta

Les escopinyes són mol·luscos bivalves que es poden consumir frescos o enllaunats i són una delícia en moltes preparacions culinàries. Les escopinyes enllaunades són un producte popular i versàtil que s'utilitza en moltes receptes, com a paelles, sopes i plats de pasta. També com a aperitiu acompanyats de salsa a base de vinagre i pebre vermell.

No obstant això, com qualsevol aliment enllaunat, és essencial assegurar-se que la llauna d'escopinyes estigui en bon estat abans de consumir-la. Les llaunes d'aliments en conserva poden deteriorar-se amb el temps i presentar riscos per a la salut si no es manipulen correctament.

Per saber si el producte és apte per al consum comprova aquestes recomanacions:

Inspecciona la llauna

El primer que cal fer és comprovar l'estat de la llauna d'escopinyes. Examina la llauna acuradament a la recerca d'abonyegadures, cops, inflor, corrosió, òxid o qualsevol altre tipus de deterioració. Una llauna danyada pot permetre l'entrada d'aire i bacteris, la qual cosa pot causar la descomposició del contingut i posar en perill la seva seguretat. Si trobes alguna abonyegadura, inflor o corrosió a la llauna, descarta-la immediatament, ja que pot ser un signe de deterioració. A més, verifica si la llauna està hermèticament tancada i si la tapa està ben segellada. Si la tapa està bombada, és un indicatiu que les escopinyes poden estar en mal estat.

Verifica la data de caducitat

La data de caducitat és la data fins a la qual el fabricant garanteix la qualitat i seguretat del producte. Si la llauna d'escopinyes ja ha superat aquesta data, no la consumeixis, ja que el contingut pot haver-se deteriorat i representar un risc per a la salut. És important recordar que la data de venciment és un indicador important, però no l'únic. Els aliments enllaunats poden deteriorar-se abans de la data de venciment si no s'han emmagatzemat adequadament, per la qual cosa també és essencial seguir els següents passos per determinar si les escopinyes estan en bon estat.

Aspecte de les escopinyes

Obre la llauna d'escopinyes i examina l'aspecte dels mol·luscos. Les escopinyes en bon estat han de tenir un aspecte fresc, amb un color blanc o beix clar i una textura ferma. Si les escopinyes tenen un color fosc, una olor desagradable, una textura viscosa o semblen desmembrats, és un signe que estan en mal estat i no han de ser consumits. A més, verifica si hi ha presència de líquids tèrbols, floridura o qualsevol altre tipus de contaminació en la llauna. Aquests són signes de deterioració i poden indicar que les escopinyes estan en mal estat.

Olor

L'olor és un altre indicador important per determinar si una llauna d'escopinyes està en mal estat. Les escopinyes fresques han de tenir una olor fresca a mar, lleugerament salina, sense olors fortes o desagradables. Si en obrir la llauna d'escopinyes perceps una olor rància, fètida, sulfurosa o desagradable, és un indicatiu que les escopinyes poden estar en mal estat i no han de ser consumides. És important tenir en compte que, en alguns casos, les escopinyes poden tenir una olor peculiar a causa de la seva pròpia naturalesa i als processos d'enllaunat, però si l'olor és anormalment desagradable, és millor no consumir-les i descartar-les.

Sabor

Finalment, prova-les. El sabor és un factor important per determinar si les escopinyes enllaunades estan en mal estat. Les escopinyes fresques han de tenir un sabor salí, marí i suau. Si les escopinyes tenen un sabor amarg, àcid, metàl·lic o desagradable, és probable que estiguin en mal estat i no han de ser consumides. És important recordar que, en alguns casos, les escopinyes enllaunades poden tenir un sabor lleugerament diferent a causa dels processos d'enllaunat i conservació, però si el sabor és anormalment desagradable o diferent de l'esperat, és millor no consumir-les i descartar-les.