Burnout en adolescents: Es poden arribar a desgastar?

El baix estat d’ànim pot incapacitar qui el pateix

Burnout en adolescents: ¿es poden arribar a desgastar?

Burnout en adolescents: ¿es poden arribar a desgastar? / Agència

Àngel Rull

El ‘burnout’, també conegut com a síndrome de desgast professional, és un problema de salut mental que es caracteritza per una sensació d’esgotament emocional, despersonalització i reducció del rendiment a la feina. Tot i que històricament ha sigut associat amb la vida laboral, el ‘burnout’ també pot afectar els adolescents, especialment en un món cada vegada més competitiu i exigent. Però com en podem reconèixer els símptomes?

Què és el ‘burnout’?

El terme ‘burnout’ es refereix a un estat d’esgotament físic i emocional que es produeix com a resultat d’una exposició prolongada a l’estrès. Aquest terme va ser encunyat per primera vegada pel psicòleg Herbert Freudenberger el 1974, que el va definir com una «síndrome d’esgotament emocional i despersonalització que es produeix en individus que treballen amb persones en situacions d’ajuda o servei».

Des d’aleshores, el concepte de ‘burnout’ s’ha ampliat per incloure qualsevol persona que se senti sobrecarregada, desmotivada i esgotada per la feina, els estudis o altres responsabilitats. El ‘burnout’ no és una malaltia mental en si mateixa, però pot portar a problemes de salut mental com la depressió, l’ansietat i el trastorn d’estrès posttraumàtic si no es tracta adequadament.

Els símptomes del ‘burnout’ poden variar, però generalment inclouen fatiga crònica, falta d’energia, falta de motivació, problemes de concentració, irritabilitat i canvis d’humor. Sovint, les persones que experimenten ‘burnout’ també poden experimentar mals de cap, dolors musculars i altres símptomes físics.

‘Burnout’ en adolescents

El ‘burnout’ no és exclusiu dels adults; els adolescents també es poden veure afectats per aquest problema. Els adolescents estan exposats a una gran quantitat d’estrès, des de la pressió acadèmica fins als canvis hormonals i els desafiaments socials. Si bé és normal sentir-se desconcertat o estressat de tant en tant, quan l’estrès es torna crònic i incontrolable, pot portar al ‘burnout’.

El ‘burnout’ en els adolescents es pot manifestar de moltes maneres diferents. Alguns adolescents es poden sentir constantment cansats i desmotivats, cosa que pot afectar la seva capacitat per fer activitats quotidianes i per relacionar-se amb els altres. Altres adolescents poden experimentar canvis en l’estat d’ànim, irritabilitat, ansietat i depressió.

La pressió acadèmica és una de les principals causes del ‘burnout’ en els adolescents. Els adolescents es troben sota una gran pressió per obtenir bones notes, aprovar l’ABAU i complir les expectatives dels pares i professors. A més, els adolescents també enfronten desafiaments socials, com la pressió de pertànyer a un grup, l’assetjament escolar i les relacions difícils.

La tecnologia també pot ser un factor que contribueix al ‘burnout’ en els adolescents. Els adolescents estan constantment connectats als seus dispositius electrònics, cosa que pot portar a una sobrecàrrega d’informació i a una sensació d’estar sempre connectats. Això pot portar a la falta de son, la desconnexió social i la sensació d’aïllament.

A més, els adolescents també poden experimentar ‘burnout’ a causa de factors externs, com la violència a la llar, l’abús emocional i la falta de suport emocional i social.

Causes de ‘burnout’ en adolescents

El ‘burnout’ és un problema comú en la vida adulta, però no es limita a aquest moment. L’adolescència és una etapa crítica i clau en què s’exposen a multitud d’elements per als quals no compten amb les eines necessàries. Però, hi ha més causes perquè es produeixi el ‘burnout’.

Els adolescents també poden experimentar ‘burnout’ a causa d’una varietat de factors, que inclouen:

1. Sobrecàrrega de treball

Els adolescents sovint han d’equilibrar l’institut, els esports, les feines a temps parcial i altres responsabilitats, cosa que pot resultar en una càrrega de treball aclaparadora. Si bé la gestió del temps i l’organització poden ajudar a alleujar la pressió, de vegades la quantitat de treball és simplement massa per gestionar-la.

2. Expectatives poc realistes

Els adolescents poden sentir una pressió aclaparadora per ser perfectes en tot el que fan, especialment quan es tracta del rendiment acadèmic. Si bé tenir fites i objectius és important, esperar massa de si mateixos pot portar a una sensació de fracàs constant.

3. Estrès social

També poden sentir una pressió social per encaixar i ser acceptats pels seus companys. Això pot incloure la necessitat d’estar sempre connectats a les xarxes socials i la sensació que s’han de mantenir al dia amb les últimes tendències i modes.

4. Problemes a casa

Els adolescents també poden experimentar ‘burnout’ a causa de problemes a casa, com el divorci dels pares, la malaltia d’un ésser estimat o problemes financers. Aquests problemes poden ser estressants i difícils de portar per a un adolescent, que encara està aprenent a gestionar les emocions i l’estrès.

Símptomes de ‘burnout’ en adolescents

Els adolescents s’enfronten a múltiples desafiaments en la vida diària, com la pressió acadèmica, les relacions socials, els canvis hormonals, entre d’altres. Tot això pot causar estrès i ansietat, cosa que al seu torn pot portar al ‘burnout’. El ‘burnout’ és un estat d’esgotament emocional, despersonalització i baixa realització personal que es pot produir en qualsevol etapa de la vida, inclosa l’adolescència.

Els símptomes del ‘burnout’ en adolescents poden variar, però alguns dels més comuns inclouen:

1. Fatiga

L’esgotament emocional és una de les característiques principals del ‘burnout’. Els adolescents que experimenten ‘burnout’ es poden sentir físicament esgotats, fins i tot després d’haver descansat prou.

2. Irritabilitat

L’estrès excessiu pot fer que els adolescents se sentin més irritables del normal. Poden tenir menys tolerància a la frustració i ser més propensos a esclatar en un accés d’ira o plor.

3. Dificultat per concentrar-se

El ‘burnout’ pot afectar el rendiment acadèmic d’un adolescent al fer que els resulti més difícil concentrar-se en els estudis i les tasques escolars. Es poden sentir desconcertats per la quantitat de treball que han de fer, cosa que dificulta la concentració.

4. Pèrdua d’interès en les activitats

Els adolescents que experimenten ‘burnout’ poden perdre interès en les activitats que abans disfrutaven, com esports o passatemps. Es poden sentir esgotats i cansats, sense interès, i negar-se a participar en activitats grupals. Busquen, per tant, un espai de soledat més gran.

Com hem vist, els adolescents que experimenten ‘burnout’ es poden sentir emocionalment esgotats, desmotivats i sense esperança. Poden sentir que han perdut l’interès en les seves activitats preferides o que no es poden concentrar en les tasques que han de dur a terme. El ‘burnout’ també pot afectar la seva capacitat per relacionar-se amb els altres, cosa que els pot portar a tenir problemes en les relacions socials. És per això que, per poder-lo frenar, cal conèixer-ne els símptomes clau.