Segons una investigació de la Wake Forest University School of Medicine de Carolina del Nord, als Estats Units, només esmentant la paraula polls moltes persones no poden resistir la temptació de gratar-se el cap.

La raó és que el cervell es torna "hipersensible" davant aquesta la paraula poll, i el seu mecanisme central genera la sensació de picor només amb sentir el seu nom o veure'n una imatge.

I al marge d'aquesta reacció subconscient i generalitzada, la realitat és que aquests petits paràsits són l'enemic número u dels pares, especialment durant l'època escolar.

La pediculosi, que és la infestació per polls, és molt habitual entre els nens en edat escolar, atès que es transmet per contacte directe i és molt contagiosa (encara que no perillosa).

 • Els polls més comuns són els del cap (Pediculus humanus capitis), però també es poden trobar en altres zones, com els polls de cos (Pediculus humanus corporis) o al pubis o llauna (Phthirus pubis). 

Als polls els agraden tant els cabells bruts com els nets

Tot i el que moltes persones puguin creure, els polls no estan relacionats amb una manca d'higiene. No van als cabells bruts. Els agrada tant el cabell brut com el net.

I per si hi ha algú que mai no els ha vist (segur que és impossible) dir que es tracta d'uns insectes de 2-3 mm de llarg i de color marronós

Els polls són capaços de viure 30 dies a l'hoste, encara que només pot sobreviure fora d'ell tres dies.

La femella adulta pot arribar a pondre fins a 300 ous (llémenes) en tan sols un mes, una desena per dia.

I les llémenes, com també és de sobres conegut, són unes motes "blanques" (que es poden confondre amb caspa a simple vista) i que s'obren en set o deu dies.

Segons ens explica la dermatòloga Rita Rodrigues, els polls poden aparèixer els 365 dies de l'any, ja que una infestació es produeix a qualsevol època de l'any.

El més perillós, recalca l'especialista, és que amb el pas dels anys aquests insectes han anat guanyant resistència a pràcticament tot allò que s'utilitza per eliminar-lo.

Cal rentar tots els utensilis personals per eliminar els polls DdG

 • “El que ha canviat en els darrers temps és la prevalença d'aquest problema a causa de la resistència que els polls han anat desenvolupant als medicaments que es fan servir per eliminar-los. I com que s'ha desenvolupat aquesta resistència, cada infestació dura més temps”.

Als polls els agraden més els pèls femenins?

Per combatre els polls, el primer i més important és la prevenció.

I per això cal saber que encara que els nens i les nenes s'infecten per igual, està comprovat que hi ha una major incidència de polls

L'explicació és molt senzilla:

 • La cabellera llarga facilita el contacte amb altres caps, cosa que augmenta notablement el risc de contagi

També cal saber que els tractaments més habituals contra aquests insectes són més difícils de dur a terme en aquest tipus de cabells.

Per això, els experts en dermatologia recomanen que durant les hores de classe s'emportin els cabells recollits per evitar el contacte amb altres cabelleres i reduir el risc d'infestació per polls.

Quins tractaments hi ha per fer front als polls?

 • Pediculicides.

És un tractament químic, totalment segur i que no fa malbé els cabells.

Es pot trobar al mercat en diversos formats, com xampú, crema, loció…

Cal tenir en compte que no elimina al 100% la presència de polls i llémenes, i que caldrà fer una segona aplicació als 7-10 dies. 

 • Llemenera o pinta per polls.

És un tipus de pinta que ha esdevingut l'eina més útil per lluitar contra una infestació per polls. Com ressalta la doctora, “només amb la llemenera ja podríem eliminar tots els polls”. 

Consells de la dermatòloga per enfrontar-nos als polls a l'escola DdG

Aquest utensili es caracteritza per tenir unes pues amb molt poca separació (per poder arrossegar l'insecte a cada passada). S'ha d'utilitzar sempre després dels tractaments a base de pediculicides per retirar els polls i les llémenes que han quedat morts o danyats. 

Els remeis de l'àvia funcionen?

Li sonen els remeis que feien servir les àvies contra els polls?

 • Oli d'arbre de te
 • De coco
 • Vinagre
 • Maionesa
 • Vaselina…

Són alguns dels remeis casolans que ens trobem a Internet quan volem eliminar els polls i les llémenes d'una manera ràpida, efectiva i, sobretot, barata. 

L'ús de vinagre blanc o de poma és, potser, un dels més repetits. Però, realment funciona?

 • La doctora Rodrígues assenyala que “ajuda la llemenera a eliminar els polls, però també té efectes secundaris, ja que pot irritar el cuir cabellut i originar èczemes, picor…”.
 • Es pot utilitzar sense cap problema, però cal saber que té una eficàcia limitada i possibilitat d'irritació.

I la recepta és molt fàcil: dues parts d'aigua i una de vinagre.

Després d'aplicar-ho cal posar al nen un barret de dutxa i deixar que el vinagre actuï durant un parell d'hores.

Amb aquesta barreja es facilita el despreniment de les llémenes, que és una de les parts més complicades d'eliminar. 

 • En canvi, els olis essencials, sigui de te o de farigola vermella, són molt irritants en ser utilitzats en grans concentracions, com s'hauria d'usar per a aquest propòsit. A més, es necessitaran aplicacions molt freqüents, aproximadament cada tres dies, per la qual cosa no és molt aconsellable, ja que resulta més molest que beneficiós.