Durant tota una setmana, del 25 de maig al 31 de maig de 2023, s'han dut a terme diverses activitats arreu de la província gironina entorn "la Setmana sense Fum". Des dels caps de la Regió Sanitària de Girona s'han organitzat campanyes i taules informatives de conscienciació sobre el tabac. Escoles i instituts també han fet les seves aportacions per conscienciar a tots els fumadors.
Ja fa uns quants anys que es va prohibir fumar en diverses zones i es va crear una legislació sobre el tabac, feta pel Ministeri de Sanitat, per tal de mitigar el consum d'aquesta droga a llocs on hi ha persones vulnerables o que també tenen el seu dret a no ser fumadors passius.
L'any 2005 es va crear la llei del tabac, 'Llei 28/2005' de 26 de desembre, modificada, posteriorment el 2010 amb la 'Llei 42/2010' de 30 de desembre i actualment, pendent de la nova reforma que ha d'aparèixer abans que acabi el 2023. A poc a poc, aquesta llei s'ha anat modernitzant i ha actualitzat molts més espais, per tal de construir una societat més sana i, segurament, s'acabin retallant més espais i aconseguint més drets per a les persones no fumadores.
Coneix els principals espais on està prohibit fumar:
- A tots els recintes tancats del sector gastronòmic
- A sales de festa, casinos i bingos
- Als hotels i als hostals, tot i que, un 30% dels locals, si tenen una ventilació independent i separada de les habitacions dels no fumadors, ho poden permetre, però només amb aquest percentatge
- Aeroports i estacions de tren
- Centres d'ensenyament en edat escolar, universitats i escoles de formació d'adults
- Residències per a gent gran o amb discapacitats
- Centres de joc o àrees infantils, tot i ser espais oberts
- Centres sanitaris
Únicament, es permet fumar en espais a l'aire lliure i a uns metres de distància segons el lloc. En els recintes queda prohibit a quasi tots els llocs esmentats, fumar, tot i que hi hagi un espai obert dins el recinte, per tal de cuidar als menors o a les persones vulnerables, per exemple.
Excepcions, en residències de gent gran o amb discapacitat, els residents poden fumar en una zona habilitada com a tal i amb una ventilació independent, en cap cas en habitacions o zones comunes. En centres psiquiàtrics de llarga o mitjana estada es pot deixar fumar als pacients en zones exteriors.
Quins components porta el tabac
- Nicotina, la qual provoca la dependència física.
- Elements irritants, els quals provoquen les alteracions físiques de l'aparició de la tos i la mucositat constants, deixant els pulmons sense defenses.
- Quitrans i agents cancerígens
- Monòxid de carboni, el qual provoca una disminució preocupant de l'oxigen transportat per la sang
Com saps si realment vols deixar de fumar
Aquest punt és el més difícil de posar sobre la taula. Tots els exfumadors han dit en algun moment, ara és el moment, ara ho deixo, però aquest ara, mai succeeix perquè sempre hi ha alguna problemàtica en la nostra vida que ens ho impedeix.
En cas de no ser exfumadors, segur que tens amics o tu mateix, que ho has dit més de 10 vegades i mai ho has complet o, has començat i a la setmana has recaigut, això és perquè realment no n'estaves conscienciat. Així doncs, el primer pas i imprescindible és marcar-te un dia D, evitar estar en llocs o entorns on es fumi, almenys durant una temporada, la que ens duri el "mono", fer esport i llançar tot el que ens relacioni amb el tabac. Buidar i netejar les burilles del cotxe és imprescindible, igual que, posar-hi un perfum per evadir la terrible olor del tabac.
Tots tenim problemes, tots tenim excuses, però si realment ho desitges i t'ho proposes ha de ser de veritat. La confiança és el factor principal i recursos n'hi ha moltíssims. El teu gran aliat en aquest moment ha de ser el teu metge, tu mateix, la teva família i els teus amics.
Vull deixar de fumar
Primer de tot, donar-te l'enhorabona perquè et valores com a persona i vols millorar la teva salut i la dels que t'envolten. A continuació, et recomanem anar al teu metge de capçalera perquè et doni uns trucs i unes recomanacions per fer-ho més senzill o perquè pugueu buscar el tractament que més s'adeqüi al teu estat de vulnerabilitat envers el tabac.
Aquí teniu uns quants consells que el Departament de Salut de la Generalitat recomana per deixar de fumar:
- La visualització és essencial, imaginar-te sense un cigarret a les mans o a la boca ha de ser el teu al·licient. La meditació funciona molt bé per fer aquest primer procés.
- Posar un dia D és importantíssim. Aquell dia ja no podeu fumar i ho heu de tenir molt clar, tireu tot el tabac i encenedors, si escau, per tal d'evitar caure en la temptació.
- Evitar anar a llocs on es fumi és essencial en les primeres setmanes o mes, fins i tot. Si teniu amics, familiars o companys de feina que fumen, demaneu que no ho facin davant vostre i eviteu pensar en què estan fumant.
- Deixa de consumir temporalment cafè o begudes alcohòliques, les quals són begudes estimulants i que s'associen al nostre moment de la cigarreta.
- És important beure molta aigua i sucs de fruita naturals, per hidratar-nos
- Practicar exercici moderat de forma regular us ajudarà a alleugerar els símptomes del "mono"