El volum d'intervencions de cirurgia estètica (més de 200.000) a Espanya s'ha incrementat un 215% respecte al darrer estudi de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SECPRE). 

Quines són les intervencions més realitzades?

L'augment de mames amb implant és, amb diferència, la intervenció més practicada al nostre país (igual que a la resta de països del nostre entorn), amb un increment del 19,4%.

A l'altra cara de la moneda també ha augmentat el nombre d'operacions de reducció de mames

El doctor José María Picó, Vocal de Formació de SECPRE, ha explicat en una roda de premsa que “en determinats casos, aquesta intervenció està coberta pel sistema públic de salut, però que està trobant resposta al sector privat, ja que els requisits que considera la seguretat social són molt precisos".

La més demandada entre els més joves és l'otoplàstia, per corregir les "orelles de bufador"

Otoplàstia @ wavebreakmedia_micro

L'otoplàstia està aconsellada per a pacients amb orelles en nansa, que sol deure's a l'absència de plec del cartílag a la zona de l'antehèlix (al pavelló auricular), orelles en copa (amb una curvatura molt tancada, amb una mida vertical per sota de normal).

Un 85% de les intervencions s'han realitzat a dones per un 15% a homes, que incrementen tres punts percentuals l'activitat registrada als dos estudis previs realitzats. Pel que fa a les edats, la franja que concentra el nombre més gran d'intervencions és la que va dels 18 als 44 anys.

"Hi ha un augment significatiu entre els 45-60 anys, encara que una mica menys. Per sobre dels 60 i sobretot per sota dels 18, hi ha molt menys volum d'intervencions de cirurgia estètica".

Les intervencions de cirurgia estètica més demandes per dones:

 • Augment de pit
 • Liposucció
 • Abdominoplàstia
 • Aixecament de pits
 • Rinoplàstia
 • Reducció de mames

Rinoplàstia @freepik

Les intervencions més sol·licitades per homes són:

 • Blefaroplàstia (parpelles caigudes)
 • Ginecomàstia (reducció mamària)
 • Liposucció
 • Rinoplàstia
 • Abdominoplàstia

"Si comparem les xifres d'Espanya amb la resta del món, segons ISAPS observem que a escala mundial el procediment més demandat és la liposucció (extracció de greix corporal), seguida de l'augment de mames, la blefaroplàstia, la rinoplàstia i l'abdominoplàstia".

Abdominoplàstia @freepik

De què s'operen els menors de 18 anys?

Tot i que, les intervencions de cirurgia estètica a menors d'edat només representa l'1,7% del total d'operacions a Espanya, aquest tipus de pacients demana, sobretot, l'otoplàstia o cirurgia de les orelles, que se situa a la primera posició (51,3%). Seguit de:

 • Ginecomàstia
 • Rinoplàstia
 • Augment de mames

Intrusisme en cirurgia estètica: un perill per a la salut

No hi ha xifres clares, però el doctor José Luis Vila, president de la Fundació Docent SECPRE, assenyala que "en preguntar als cirurgians plàstics sobre la seva percepció davant aquest fenomen, el 82% percep que l'intrusisme al camp de la cirurgia estètica s'ha incrementat en els darrers anys".

El nostre principal objectiu és la seguretat dels pacients

Això, sens dubte, pot suposar un risc greu per a la salut de les persones que, per desconeixement, es posen a les mans d'un professional que no està capacitat per realitzar aquest tipus d'intervencions.

El 15 de setembre de 2022 el Congrés dels Diputats va aprovar la 'Proposició no de Llei sobre cirurgia estètica i lluita contra l'intrusisme i les pseudociències', cosa que suposarà un fre per a aquells professionals amb una formació inadequada per al desenvolupament d'intervencions de cirurgia plàstica".

"El nostre principal objectiu és la seguretat dels pacients".