Saps que els medicaments a l'estiu s'han d'emmagatzemar amb molta cura?

Descobreix els llocs i les condicions correctes i, les incorrectes

Com has d'emmagatzemar els medicaments a l'estiu

Com has d'emmagatzemar els medicaments a l'estiu

Pino Saavedra

Ara que arriba l'estiu s'ha de tenir molt en compte on s'emmagatzemem els medicaments. La calor pot arribar a deteriorar-los, fent-los perillosos per a la salut. Així doncs, buscar un lloc fresc, sec, net i protegit del Sol és essencial. T'expliquem com guardar-los correctament i els llocs o condicions a evitar.

A l'estiu, quan les temperatures arriben a nivells molt alts i es presenten onades de calor, és fonamental seguir les recomanacions adequades per emmagatzemar i conservar els medicaments, garantint així la seva eficàcia, seguretat i qualitat.

Com a regla general, si hi ha dubtes sobre la conservació correcta d'un medicament, especialment si s'observen canvis de color o l'aparició de pòsits, és millor rebutjar l'envàs al punt SIGRE i obrir-ne un de nou. Sempre és aconsellable consultar-ho amb el farmacèutic en cas de dubte.

Seguint aquestes pautes, podem assegurar que els medicaments mantinguin la seva eficàcia i seguretat, evitant riscos per a la salut. És essencial ser curosos amb la conservació dels medicaments per garantir que continuïn sent efectius i segurs per al seu ús.

El paracetamol és un dels medicaments més utilitzats

No llancis els envasos dels medicaments / ARXIU

A temperatura ambient

Per als medicaments que no necessiten refrigeració, és important seguir aquestes pautes:

 • Temperatura ambient: Guardeu els medicaments a temperatura ambient, en un lloc sec i fresc. No s'han d'emmagatzemar a la nevera llevat que s'indiqui específicament.
 • Protecció de la llum i la calor: Cercar llocs protegits de la llum solar directa i d'altres fonts de calor intensa. Això inclou evitar-ne l'emmagatzematge en finestres o prop d'aparells elèctrics que emeten calor.
 • Envàs original: Conservar els medicaments al seu envàs original, ja que aquest proporciona protecció addicional i conté informació important com la data de caducitat.
 • Prospecte: Mantenir sempre el prospecte juntament amb el medicament per conèixer les condicions específiques de conservació i qualsevol altra informació rellevant.
 • Llocs a evitar: Evitar emmagatzemar medicaments al bany o la cuina, ja que aquests llocs solen experimentar canvis bruscs de temperatura i humitat.
 • Seguretat infantil: Mantenir els medicaments fora de l'abast dels infants per prevenir accidents.
 • Cotxes: Mai deixar medicaments a la guantera o maleter d'un cotxe, especialment quan està exposat a ple sol, ja que les temperatures poden pujar significativament i deteriorar els medicaments.

En fred

Per als medicaments que requereixen emmagatzematge a baixes temperatures, com vacunes, insulines o certs col·liris, és vital no trencar la cadena de fred:

 • Símbol de refrigeració: Cerca el símbol de refrigeració a l'envàs (*). Això indica que el medicament s'ha de mantenir a temperatures entre 2 i 8 °C.
 • Nevera: Guardar aquests medicaments a la nevera i assegurar-se que no es congelin, especialment les insulines, per evitar dolor en injectar-les i pèrdua d'eficàcia.
 • Viatges a l'estiu: En viatjar, feu servir neveres portàtils per mantenir la temperatura adequada d'aquests medicaments.

Condicions especials un cop oberts

Alguns medicaments tenen condicions de conservació específiques un cop oberts:

 • Període de consum limitat: Aquests medicaments, que inclouen certs preparats que requereixen refrigeració després de la seva obertura, s'han de consumir en un període de temps limitat.
 • Data d'obertura: És recomanable apuntar la data d'obertura a la caixa del medicament per portar un control precís.
 • Caducitat: Comproveu la data de caducitat amb atenció, ja que aquests medicaments solen tenir una vida útil curta.