Entre l'amplia oferta de títols que cada Sant Jordi omplen les parades de llibres, aquest 2015 et donem un cop de mà a l'hora d'escollir i t'aconsellem deu novetats d'estils i autors variats. A la llista hi figuren obres premiades, com els premis Ramón Llull i Josep Pla d'enguany. I no falten escriptors clàssics d'aquesta data com són Isabel-Clara Simó, Albert Espinosa o Martí Gironell.

El món blau. Estima el teu caos

ALBERT ESPINOSA

En català (amb traducció de Sílvia Pons) i en castellà, torna el que s´espera un dels títols forts d´aquest Sant Jordi: El mundo azul. Ama tu caos (El mon blau. Estima el teu caos, a Rosa del Vents), la nova novel·la d´Albert Espinosa amb la qual tanca una trilogia de vida, lluita i mort formada per El món groc i Polseres vermelles. Ara, un grup de jóvenes s´enfronten a un gran repte: rebel·lar-se contra un món que prova d´ordenar el seu caos.

Comprar: El món blau. Estima el teu caos (Narrativa)

El poeta del poble

ANDREU CARRANZA

Què en sabem, de mossèn Cinto? Pot ser tot o pot ser res. La vida d´un dels noms més reverenciats de les lletres catalanes és una pel·lícula d´aventures en què no falten ni la devoció cristiana ni el fervor popular, ni el mecenatge dels rics ni el suport als pobres, ni la protecció ni el desemparament. L'escriptor d'Ascó Andreu Carranza novel·la part d´aquest trajecte vital en l´obra que va guanyar el Premi Josep Pla.

Comprar: El poeta del poble: Premi Josep Pla 2015 (L'Ancora)

L´amant de Picasso

ISABEL-CLARA SIMÓ

Fernande Olivier va compartir amb Picasso un període clau de la seva formació com a artista, i amb ell va viatjar a Horta de Sant Joan. En una carta escrita a Gertrude Stein l´any 1908, parlava de la relació viscuda. El genial artista malagueny, que després de passar per Barcelona es va instal·lar definitivament a França, va tenir moltes més amants i mullers al llarg de la vida, però Olivier sempre més va recordar els anys viscuts amb el pintor.

Comprar: L'Amant De Picasso (L'Eclèctica)

Postdata

SIMON GARFIELD

Postdata, del londinenc Simon Garfield (autor, també, de En el mapa), es llegeix, literalment, com una història de la correspondència: llegim els seus protagonistes i ens transportem a un món que ja no existeix fins a arribar a l´era de l´@. I sí, hi ha un plantejament, un nus i un epíleg. Multituds de petits relats amb personatges com un Napoleó enamorat i insegur a qui Josefina no contesta; un Leonard Wolf ensorrat després del suïcidi de la seva esposa Virginia, o una precoç Emily Dickinson, que va començar a instruir-se en el gènere epistolar als 11 anys.

Comprar: POSTDATA: Curiosa historia de la correspondencia

Sor Lucía se confiesa

SOR LUCÍA CARAM

Sor Lucía Caram, la combativa monja de Manresa, recull en aquest volum les seves pors, les seves lluites i les seves esperances. La seva lluita pels pobres, la seva denúncia social i la seva cada cop més gran exposició mediàtica li han comportat no només el sobrenom de «monja collonera», sinó també alguns enemics. L´autora confessa com viu la pressió dels mitjans i del poder i com renova la seva fe des del silenci i amb els qui li donen suport per assolir un món una mica més just.

Comprar: Sor Lucía se confiesa (Testimonio)

Algú com tu

XAVI BOSCH

La Paulina és una dona casada i va al casament d´una cosina a qui considera una germana, sense el seu marit, que al·lega que té molta feina. Anys després, la filla d´ambdós té la necessitat de saber la veritat d´aquells dies que la seva mare va passar a París, on va conèixer el galerista Jean-Pierre Zanardi, i decideix investigar. L´obra del conegut periodista i escriptor Xavier Bosch va merèixer el Premi Ramon Llull de narrativa.

Comprar: Algú com tu: Premi Ramon Llull 2015

Ciutat de Bohane

KEVIN BARRY

El debut novel·lístic de l´autor irlandès ha merescut el Premi de Literatura de la Unió Europea i el Premi Internacional IMPAC Dublin Literary Award. L´obra se centra en la ciutat de Bohane, en un futur encara aparentment llunyà, l´any 2053. La corrupció està estesa com una taca d´oli, i el vici i l´ambició mouen les bandes a disputar-se el control del territori. Els candidats són molts, però en qüestió de lideratges, la duplicitat és impensable. Logan Hartnett s´han aconseguit el poder durant una temporada de tranquil·litat, però corre el rumor que el seu vell contrincant, Gant Broderick, vol lluitar per recuperar no tan sols el lloc perdut sinó també el cor de la dona del seu rival. Bohane esdevé així un dels protagonistes de la narració, un relat d´ascens i caiguda que beu de gèneres contemporanis com la novel·la gràfica i el cinema.

Comprar: Ciutat De Bohane (Raigs Globulars)

Strappo

MARTÍ GIRONELL

El romànic català va decidir la seva sort fa un segle. Mentre museus estrangers compraven pintures i restes arquitectòniques de l´època medieval del país, aquí s´intentava aturar l´èxode comprant tot el que es podia. Martí Gironell novel·la el cas de les pintures de Santa Maria de Mur, que la Junta de Museus de Catalunya creia salvades fins que va adonar-se que el col·leccionista Lluís Plandiura les estava venent a Nova York.

Comprar: Strappo (NB HISTORICA)

Nocturn de Portbou

JAUME BENAVENTE

Portbou és frontera i això marca. L´escriptor barceloní Jaume Benavente, sense cap vincle físic ni espiritual amb l´indret, situa el personatge de Daniel Gispert a l´estació de tren d´aquesta localitat de l´Alt Empordà en un dia de l´any 2001. Un espai desmesurat per a les dimensions del poble on es va treure la vida Walter Benjamin. Què hi fa? Què recorda? A qui busca? L´autor va publicar aquest relat fa poc més d´una dècada però a les llibreries s´hi pot trobar una versió lleument retocada pel mateix Benavente que vol donar una segona vida a una peça exquisida en què la vida passa pel davant d´un home tímid i, malgrat la seva joventut, afeblit per un problema respiratori. Tornar a Portbou després de tants anys obeeix a un d´aquests impulsos vitals que demanen la seva inexcusable execució.

Comprar: Nocturn De Portbou

1.001 lugares que hay que visitar antes de morir

MICHAEL BRIGHT

Des de l´imponent glacera Perito Moreno fins a les famoses cascades del Niàgara, des de la ciutat perduda de Machu Pichu fins a la selva verge de l´Amaçones, aquest llibre recull els llocs més espectaculars del món. És una selecció única que abraça, de forma amena i entretinguda, tots els continents i oceans del planeta. Amb informació detallada de cada lloc.

Comprar: 1001 Lugares Que Hay Que Visitar Antes De Morir (OCIO Y ENTRETENIMIENTO)