Girona torna a omplir la Copa per la diada de Sant Jordi

El Gremi de Llibreters diu que de moment no s'ha decidit si la diada tornarà a la rambla

ACN

La celebració de la diada de Sant Jordi a Girona ha omplert La Copa en una segona edició a l'esplanada, després que la pandèmia obligués a buscar un espai que garantís la distància interpersonal. Si tornarà a la rambla continua sent una incògnita. La presidenta del Gremi de Llibreters a Girona, Maria Carme Ferrer, ha dit que de moment no hi ha res decidit. Per ara, Ferrer valora molt positivament l'afluència de visitants que considera que està sent superior a edicions anteriors. El cert és que, durant tot el matí riuades de gent han passejat entre les 31 parades de professionals del sector del llibre i la rosa que hi ha instal·lades. En algunes parades, s'ha format cues per esperar que els floristes preparessin més rams de roses.

A més de les parades de professionals instal·lades a La Copa, hi ha 88 estands d'entitats sense ànims de lucre i escolars repartides entre l'avinguda de Ramon Folch, la rotonda del Rellotge i el passeig de la Devesa. La gent passeja per tot arreu i, tot i que la ciutat està plena, no es produeixen aglomeracions. La presidenta del Gremi de Llibreters a Girona considera que la proposta d'enguany està "triomfant". Explica que és la primera vegada després de la pandèmia que se celebra amb total normalitat i que "l'afluència tan gran de gent fa pensar que es vendran més llibres i roses que l'any passat". "Ha de ser un Sant Jordi de rècord", pronostica Ferrer.

Aquest migdia, moltes de les parades de roses ja acumulaven cues de gent que esperava per comprar-ne. I és que alguns havien esgotat les que portaven preparades per vendre i estaven creant rams nous. Era el cas de la floristeria Essència Montse. Una de les treballadores, Sílvia Juvanteny, ha explicat a la una del migdia que portaven 500 roses venudes i que la previsió era "vendre'n més que l'any passat". "Hem tingut un matí molt mogut; si fem rècord de vendes, ho haurem de celebrar".

La diada de Sant Jordi 2023, a Girona

La diada de Sant Jordi 2023, a Girona / Aniol Resclosa

Recuperar la Rambla

En general, la gent que ha viscut diverses diades de Sant Jordi a Girona preferiria que tornés a instal·lar-se a la Rambla de la Llibertat, més al centre de la ciutat. Per la Júlia Aguado i en Marc Carbó, una parella de joves que passegen aquest diumenge per La Copa amb la rosa i el llibre, a la nova ubicació "s'aixeca pols i hi fa més xafogor", tot i que admeten que "hi ha més espai". La gironina Maria Boada s'hi ha desplaçat amb la família i també prefereix la Rambla com a ubicació per celebrar Sant Jordi, però reconeix que "La Copa és millor per venir amb infants perquè és més ampli", tot i que puntualitza que "perd encant".

Una parella de gironins més grans, en Lionci Puntí i la Josefina Marimon, que també celebren Sant Jordi a la ciutat, consideren que per la gent d'edat avançada La Copa és un punt que queda massa lluny i proposen una solució intermèdia per tornar la diada al centre evitant aglomeracions. "Es podria espaiar més la celebració de Sant Jordi mantenint ubicacions del centre de Girona si es repartís entre espais com les places de Catalunya, del Vi o de Sant Agustí", afirma ell.

De fet, aquesta és una idea amb la qual treballa el Gremi de Llibreters a Girona. La seva presidenta, Maria Carme Ferrer, explica que "si es tornés a la Ramba, hauria de ser esponjat en més espais". I detalla que una solució podria ser la de mantenir La Copa com a segon espai. De totes maneres, Ferrer afirma que aquest diumenge "és un dia per gaudir de la diada" tal com s'ha plantejat i que ja es decidirà a partir de dilluns què es fa l'any que ve.

Sigui com sigui, La Copa a Girona s'ha consolidat aquest diumenge com una bona ubicació per celebrar-hi Sant Jordi, omplint-se de persones que buscaven roses i llibres per la diada. Les parades s'hi van desplaçar el 2021 per primer cop des de la Rambla de la Llibertat per garantir la distància interpersonal que requeria la pandèmia. I enguany, s'hi ha ubicat per segon cop. El 2020 es va viure un Sant Jordi confinat i l'any passat es va celebrar al Palau de Fires, per la previsió meteorològica de pluja.