El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Selva ha atès aquest 2013 un 25% més d'usuàries i ha passat de 238 el 2012 a 297 des de principi d'any. L'increment s'atribueix a l'obertura el gener d'enguany d'un centre a Maçanet de la Selva, que se suma al que es va inaugurar el 2012 a Caldes de Malavella, a banda del que ja hi havia a Santa Coloma.

"El que fem és més detecció", va valorar ahir la responsable del SIAD, Ester Mas. "Des del 2004 que vam obrir a Santa Coloma ha crescut el nombre de dones ateses, també gràcies a la difusió i als actes que es realitzen així com amb un increment dels serveis oferts", va prosseguir Mas. L'increment més alt es va produir el 2012, quan la xifra va augmentar un 44% respecte al 2011. Tot i que cada any s'ha incrementat, enguany el que ha pujat més són el nombre d'atencions realitzades pel Servei d'Assessorament Jurídic. En concret, s'ha passat de 172 el 2012 a 293 atencions el 2013, el que representa un increment del 70%.

Per la responsable del SIAD, l'explicació torna a ser l'increment de l'oferta de serveis, que amb l'obertura a Maçanet s'ha ampliat i disposen de més disponibilitat en comparació, per exemple, al Servei Psicològic, que el 2012 va atendre 179 dones i el 2013 185. "Ara jo dono hora per al gener", va relatar Mas, que s'encarrega també de les atencions psicològiques.

Pel que fa a les dones usuàries que estan en una situació directa de violència masclista, l'augment ha estat del 8,7% respecte a l'any passat. El 2012 es van atendre 230 dones i aquest 2013 250. La resta de dones ateses no vol dir "que no tinguin un problema de violència masclista", va valorar Mas, "sinó que pot ser que encara no s'hagi detectat, que les dones no ho vegin així o que només han anat als serveis jurídics per casos de divorcis o altres processos conflictius". I és que el SIAD atén a qualsevol dona dels 24 municipis de la comarca, sigui quina sigui la seva problemàtica personal.

Jornada al Consell Comarcal

Les dades, facilitades pel Consell Comarcal de la Selva, s'emmarquen en la commemoració dilluns del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. El Consell ha organitzat una jornada on, a banda de diversos actes, xerrades i tallers, es presentarà el llibre "Més enllà de la violència de gènere", a càrrec de la Pilar Albertin, doctora en Psicologia, professora del grau de criminologia i de psicologia de la Universitat de Girona i del grup de dones del SIAD de la Selva, coautores del llibre.