La jutgessa Pilar de Lara ha decidit trossejar la causa del cas Manga en nou peces separades per agilitzar el procediment i, en el cas de la trama gironina, ha fet una peça única -la número 6- en la qual ha imputat vuit persones i una empresa: l´administrador de l´empresa GRS Ars Local, Alexandre Ros Valls, i l´apoderat de la societat, Josep Maria Franch Carcereny; el cap de departament del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu Martín; l´expresident del Consell Comarcal de la Selva i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria Dané (CiU); el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos Argimon (CiU); el regidor i tinent d´alcalde de Figueres, Manel Toro Coll (CiU); el gerent de l´organisme de recaptació de Diputació de Girona (Xaloc), Xavier Alberch Figueres; el particular David Busquets Beltran i l´empresa Busquets Sitjà SL, amb seu a Vilobí d´Onyar.

L´esmentada peça se centrarà a investigar els presumptes delictes de tràfic d´influències i adjudicacions il·lícites comesos en el Consell Comarcal de la Selva «tant a favor de l´empresa GRS com en benefici propi de Robert Fauria», en la seva qualitat de president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm. A banda, també s´investigaran les activitats comeses per l´administrador de GRS Ars Local, Alexandre Ros Valls «per l´obtenció fraudulenta» de diversos contractes públics mitjançant la utilització de diverses mercantils, en aparença alienes a ell, per manegar els concursos, «generalment del tipus negociat sense publicitat» convocats per les administracions i la sostracció d´un segell municipal per falsificar una factura.

L´empresa de Ros és a qui el Consell Comarcal de la Selva va delegar la gestió i recaptació de tributs dels ajuntaments de la comarca i la seva implicació en el cas Manga apareix just quan la magistrada del Jutjat d´Instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, es trobava instruint l´operació Pokémon per desarticular una trama de corrupció en la qual es trobaven involucrats diversos polítics gallecs. Va ser en el marc d´aquesta operació que apareixen els tentacles de GRS Ars Local amb l´Ajuntament de Santiago de Compostel·la, entre altres organismes públics gallecs. En descobrir-se aquests vincles els agents del Servei de Vigilància Duanera va començar a estirar del fil i van acabar detenint Robert Fauria, Joan Carles Feliu Martín, Alexandre Ros i Josep Franch el 14 de febrer de 2013.

A parer de la instructora, l´administrador i l´apoderat de GRS haurien iniciat una estratègia estructural per evitar perdre clients institucionals tant a Catalunya, Galícia com Astúries a partir de contactes amb polítics.

És aquesta estratègia també la que fa que l´apoderat de GRS, Alexandre Ros, aparegui imputat en tres peces separades més: la que gira entorn l´empresa Aquagest de Galícia; la que se centra en l´adjudicació irregular de concursos a l´Ajuntament de Santiago de Compostel·la; i la vinculada amb l´Ajuntament asturià de Cangas de Narcea.

El trossejament de la causa s´acorda per agilitzar el procés, ja que hi ha peces que per la seva idiosincràsia s´han de valorar per separat i no poden formar part d´un mateix procediment judicial. Això suposa també que una vegada cada peça tingui el seu número de diligències prèvies es podrà aixecar el secret sumarial si el jutge instructor corresponent ho considera pertinent.