El futur de Pinya de Rosa, declarat Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) el 2003, està encallat des de fa una dècada. L'any 2008, els actuals propietaris van comprar l'espai, de titularitat privada, per 24 milions d'euros, una zona que compta amb l'habitatge de Mas del Sol, l'habitatge on residia la família Riviere i que disposa també d'un Jardí Botànic que està protegit a escala urbanística.

Els actuals propietaris no han amagat mai que volen realitzar obres de rehabilitació a Mas del Sol per, asseguren, fer-lo habitable. Però topen amb la manca d'un Pla Especial, és a dir, un pla per definir quins són els usos que pot tenir la finca i, a més, encara s'ha de constituir un Consell Rector de Pinya de Rosa on hi haurà representants de totes les parts.

La lentitud de les administracions no ha fet desistir, però, els propietaris, en la seva intenció de començar a treballar per definir quines són les obres i els canvis que els agradaria fer a Mas del Sol. I així ho han fet arribar a l'Ajuntament de Blanes, on en els darrers temps ha arribat més d'un projecte.

Tot i això, els documents no existeixen oficialment perquè els propietaris no l'han registrat. Un tràmit que ?obligaria l'Ajuntament a emetre informe, favorable o desfavorable. Aquest és, de fet, un procediment habitual dels consistoris. Es tracta d'una fase de "consulta" on es temptegen les primeres intencions i s'orienta cap a la definició del projecte. Però a Pinya de Rosa també hi ha d'altres motius pels quals no s'ha presentat. I és que l'Ajuntament vol que primer hi hagi un Pla Especial i s'hagi constituït el Consell Rector. Mentrestant, els propietaris fan feina pel seu costat i han elaborat, com es pot veure a les imatges, les primeres idees per rehabilitar Mas del Sol. No obstant això, segueix sent un projecte fantasma.

Pla Especial i Consell Rector

El passat 15 de novembre va tenir lloc una reunió entre el director d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, el subdirector general de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, el representant de la propietat, Albert Aynés, l'associació Pinya de Rosa així com l'alcalde de Blanes i representants dels grups polítics i tècnics del consistori. La intenció era desencallar, en l'àmbit polític, la situació a Pinya de Rosa.

Pendents de constituir el Consell Rector (està previst que abans d'acabar l'any tingui lloc una nova reunió), en la passada trobada la Generalitat va deixar veure que no disposa de pressupost per fer els plans especials, xifrat en 25.000 euros. L'Ajuntament argumenta que el POUM actual no permet fer modificacions a Mas del Sol i que necessitaria el vistiplau de la Generalitat i, per això, caldria ?desen?volupar el Pla Especial.

El pla general preveu protecció patrimonial -marca els límits a ampliar- i el Pla de Masies preveu que es pot ampliar en un tant per cent. El Consell Rector haurà de ser, doncs, qui busqui els instruments que permetin compaginar els interessos dels propietaris amb la preservació de l'espai natural de Pinya de Rosa.