Es diuen Jake i Nala, són dos pastors Belga Malinoi d'un any i set mesos i són els protagonistes de la nova Unitat Canina de la Policia Local de Lloret. El seu amo, l'agent Alonso Roldán, ensinistrador i guia policial des de fa un any i mig. En concret, l'Ajuntament de Lloret ha aprofitat que Roldán ha realitzat els cursos de formació de guia de gossos detectors d'estupefaents per incorporar els animals a l'equip. I ja han tingut èxit.

Sense anar més lluny, dilluns de la setmana passada es va saber de l'arrest d'un home per vendre drogues des d'un supermercat de Lloret, operació en la qual va participar la nova secció canina. L'operatiu, que també va servir per identificar 13 persones -la majoria amb antecedents- es va iniciar perquè hi havia queixes veïnals i la unitat canina va contribuir a detectar i localitzar els estupefaents. Llavors, el consistori ja va apuntar a què la unitat està obtenint "resultats molt satisfactoris".

En l'actuació es van poder trobar entre 100 i 150 grams de substàncies estupefaents i els agents van comissar diferent tipus de material per manipular la droga.

La formalització de la secció va tenir lloc amb l'aprovació per part de la Junta de Govern Local de l'Ajuntament, el passat 13 de gener, del conveni de cessió dels dos gossos per crear la Unitat Canina de la Policia Local de Lloret de Mar. A partir d'ara, els animals participaran en tot tipus d'activitats.

"Ara hem formalitzat el conveni", va explicar el regidor de Seguretat, Jordi Martínez, "se'ns va plantejar la possibilitat i vam pensar que era una bona idea". Els animals están entrenats per detectar substàncies estupefaents i participaran en les operacions policials on se'ls requereixi. A més, segons Martínez, s'utilitzaran en d'altres tipus d'accions, com "en controls de Vehicles a les entrades de Lloret". "Veurem com evolucionen i si se'ls ha de donar continuïtat", va prosseguir, tot i que els primer èxits acumulats fan preveure que la tenen garantida.

Pel cap de la policia de Lloret, Joaquim Martín, en Jake i la Nala "ens donen un valor afegit als dispositius" alhora que dona una nova "imatge al cos policial" per exemple, "davant un infractor que vol ocultar alguna cosa, ara no ho podrà fer". A més, els gossos també tindran una funció "educativa", explica Martín, perquè participaran en exhibicions, xerrades a escoles i instituts i per la promoció del cos de la policia de Lloret.

Segons el seu propietari, a banda de les operacions policials, en Jake i la Nala tindran una important funció de "prevenció". En la línia del que explicava el regidor de Seguretat, l'agent Roldán va relatar que seran presents en dispositius de controls de vehicles sospitosos i, en general, en aquelles inspeccions o actuacions on la seva presència pugui ser sinònim de localització de drogues.