La justícia ha tornat a fallar a favor d'un pintor de l'Ajuntament de Tossa que l'actual equip de govern (TU) va acomiadar per haver-se endut una bicicleta del dipòsit de la brigada municipal. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga l'ens a readmetre'l o pagar-li una indemnització d'11.863,13 euros més els salaris deixats de percebre des de l'acomiadament -31 d'agost de 2011- fins a la notificació de la sentència, a raó de 42,18 euros diaris.

El 8 d'agost de 2011, l'empleat municipal va trencar el cadenat que lligava la bicicleta dins la parecel·la on la brigada hi tirava runa i deixalles i se la va endur a casa. El propietari del vehicle va arribar en aquell moment acompanyt d'un policia fora de servei i el van acusar de lladre. Immediatament, el treballador els va tornar la bicicleta alhora que els explicava que se la volia endur perque es pensava que estava abandonada, com gran part del material del dipòsit.

Ningú va presentar denúncia per aquest fet però el govern municipal va acordar per decret practicar un "acomiadament disciplinari" que el treballador va denunciar al·legant que els fets van passar fora del seu horari habitual -deixant al marge que aleshores estava de baixa- i tampoc era membre de la brigada municipal.

El Jutjat Social número 3 de Girona li va donar la raó el 18 de gener de 2013 i obligava l'Ajuntament a readmetre'l o bé pagar-li la indemnització pertinent. El govern municipal va recórrer la resolució i ara el TSJC ha tornat a pronunciar-se en el mateix sentit. De totes maneres, la sentència no és ferma i existeix la possibilitat de tornar a recórrer a la Sala del Social del Tribunal Suprem per a la unificació de doctrina. És a dir, per provar que en algun lloc d'Espanya existeix un cas exactament igual que la justícia ha resolt de forma diferent.

L'oposició qüestiona el decret

El grup municipal de CiU -actualment a l'oposició- qüestionen la manera d'actuar del govern perque, "a causa dels errors formals comesos per l'alcaldessa Gisela Saladich (TU) en la tramitació de l'expedient", el consistori haurà d'abonar unes indemnitzacions que poden "assolir 18.000 euros a més de les costes del judici".

I és que la notificació de l'acomiadament efectuada va ser errònia en tant que no es va informar al treballador dels recursos que podia interposar contra l'acomiadament. Això suposa que malgrat aqueset va presentar la demanda fora de termini, el tribunal l'hagi acceptada al·legant que es va generar per l'error en la notificació de l'acomiadament.

Des de CiU també posen de manifest que l'alcaldessa va "interpretar de forma unilateral" que s'havia efectuat "una apropiació il·lícita de la bici" sense que hagués informat al fiscal sobre aquest punt abans de consumar l'acomiadament.