Dues comunicacions (una del PSC i una altra del PP) dues fotografies i un document signat entre l'alcalde de Blanes, el socialista Josep Marigó, i el portaveu popular Salvador Tordera, van servir ahir per anunciar un acord que garanteix l'estabilitat del govern. Malgrat la posada en escena del pacte sociopopular, els dos grups insistien que es tractava d'un acord puntual "pel bé del poble" que els ha permès aprovar definitivament els pressupostos d'aquest any.

Un suport, el del PP, que havia estar dividit durant l'aprovació inicial, quan dos dels tres regidors populars van votar a favor i l'altre, Celestino Llillo, es va abstenir. La suma de vots va donar un empat contra els vots en contra de CiU, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega, i l'alcalde va utilitzar el seu vot de qualitat.

La signatura del document va córrer ahir per les xarxes socials com la pólvora, amb veus discrepants fins i tot dins els mateixos socialistes blanencs. A canvi de què, es preguntaven. L'acord contempla utilitzar els 197.623 euros d'una sentència del TSJC que dóna la raó a l'Ajuntament de Banes i que obliga el Consell Català de l'Esport a pagar una subvenció. Els diners es repartiran en 150.000 euros per al primer any de concessió per construir el nou camp de futbol de la ciutat esportiva (unes obres que el ple va aprovar en un altre punt amb els vots de PSC-PP i l'abstenció de CiU) i els altres 47.623 euros en inversions a altres instal·lacions esportives municipals.

També van acordar destinar un mínim de 500.000 euros de la quota de clavegueram a arranjar la Rambla Joaquim Ruyra (amb aportació del PUOSC), obrir una partida de 20.000 euros per cobrir les revisions mèdiques als esportistes dels clubs blanencs i augmentar en 20.000 euros la partida de cultura. També volen millorar els accessos al barri de Ca La Guidó, i consensuaran els carrers dins la campanya d'asfaltatge 2014.

El portaveu del PP va explicar que Blanes no es podia permetre uns pressupostos prorrogats i que, malgrat que "no són els nostres comptes, milloren en benefici del municipi". Tot plegat, dins la necessitat de complir "amb l'objectiu d'estabilitat pressupostària".

El ple va rebutjar primer, amb els mateixos vots sociopopulars, les al·legacions a uns pressupostos que quedaven aprovats. Poc després s'aprovava, amb iguals vots, la urgència d'admetre un nou punt en l'ordre del dia que ja contemplava el document signat entre PSC i PP. Va ser aquí quan es va produir el debat. L'alcalde va demanar no fixar-se "en qui ho presenta" i que els grups valoressin "si és interessant o no". A més, va defensar que l'Ajuntament "fa i seguirem fent tot el possible en temes socials" i va defensar que es puguin assolir acords amb qualsevol grup.

Crítiques de l'oposició

Les crítiques van caure des de la resta de l'oposició, sobretot d'ICV-EUiA i la regidora Lourdes Fàbrega. Aquesta va admetre que "si no hagués deixat el PSC fa uns mesos, em cauria la cara de vergonya". "El pacte fa vergonya, s'han venut als de la llei Wert, la llei antiavortament, de les retallades, de la recentralització...", va enumerar. En la mateixa línia, el portaveu ecosocialista Joan Salmeron va assegurar haver-se quedat "petrificat" amb el pacte. "Una cosa és coincidir en una votació però avui heu arribat a un pacte de legislatura".

Des de CiU, el portaveu de la formació, Quim Torrecillas, va lamentar que el govern s'avingués a pactar amb el PP menystenint la resta de propostes. Com estava previst, la votació va quedar en 11 vots a favor i 10 en contra.