Nou dimarts de Carnaval a Vidreres que, un any més, ha aplegat milers de persones per degustar la tradicional escudella centenària. Les olles del Ranxo van fer bullir des de les sis del matí fins a 2.700 litres d'aquest plat que gairebé es van esgotar. Enguany s'han "racionalitzat" una mica més els plats precisament per garantir que tots els visitants en poguessin gaudir.

El nombre de racions repartides varia segons la quantitat que s'endú cada persona. I és que durant tot el migdia la plaça Lluís Companys va ser un formiguer de persones equipats amb cabassos, bosses, recipients de plàstic i olles per degustar l'escudella feta a base d'hores amb ossos de pernil, carn de porc, vedella, mongetes, patates, tomates, entre altres ingredients. Com és tradició, el plat es va començar a coure a les sis del matí en 27 peroles de 100 litres i, tot i que és complicat fer un recompte, es calcula que es van poder servir gairebé 3.000 racions.

La preparació del Ranxo arrencava però des del cap de setmana. Diumenge es van anar a buscar els ingredients per les masies i cases de pagès del poble per tal d'elaborar els plats. La tradició ha evolucionat, com va explicar ahir el ranxer Jordi Presas. "Des de fa anys ja tenim la fórmula "escrita" ara ja sabem exactament què hi va en cadascuna de les 27 olles", va relatar. Ja dilluns es va preparar l'espai, netejar les peroles, col·locar la llenya i deixar-ho tot enllestit per al dimarts de Carnaval.

D'aquesta manera, ahir al matí, els veïns ja observaven com es cuinava i esperaven al voltant de la plaça que a les dues del migdia les autoritats fessin el tastet oficial. Com mana la tradició, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, va ser el primer, i tot seguit ho van fer la resta d'autoritats, regidors, el president i vicepresident del Consell, Salvador Balliu i Jordi Orobitg respectivament, la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura o el director general de la fundació "Nous Catalans", Àngel Colom.

Un cop fet el tast, les autoritats van abandonar la zona de les peroles i els ranxers van iniciar el repartiment del caldo a la gent concentrada a la plaça. En fila índia, obrint els seus bols i pots, van emportar-se la seva ració. Segons el ranxer Jordi Presas, l'any passat "vam anar molt justs" amb les racions, de manera que aquest any s'ha optat per "racionalitzar" una mica més cada plat. Amb tot, "gairebé no n'ha sobrat", va afegir.

El dimarts de Carnaval és dia festiu a Vidreres i si bé l'acte principal és el popular àpat del Ranxo, des de ben entrat el matí ahir es van programar activitats com el segon concurs de pintura ràpida, una exposició sobre el Ranxo, Sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa, una concentració de carrosses i comparses, la Gran Desfilada pels carrers de la vila, la tradicional subhasta del Ranxo i a la tarda un ball-berenar per cloure amb els actes de la jornada.