Els cinc grups municipals que conformen l'Ajuntament d'Arbúcies estan d'acord que s'ha de conèixer tota la veritat sobre el cas Manga, s'ha de tenir la informació i exigir responsabilitats en cas que pertoqui. El govern es mostra contrari al "pacte de silenci" que es va demanar en la reunió d'alcaldes i exigeix "transparència i sentit democràtic" i demanen tenir accés al sumari del què disposa el Consell.

La moció la van presentar el govern d'Entesa-PSC i va obtenir el suport de CiU, ERC i CUP. El text es va aprovar durant el ple del passat 25 de febrer i en l'exposició de motius justifiquen la moció arran de la reproducció "als mitjans de comunicació" de les "noves i inquietants informacions en relació a l'anomenat Cas Manga". Un sumari que es va iniciar al febrer de 2013 i que "es va saldar amb la detenció del president del Consell Comarcal [Robert Fauria] i diferents persones relacionades".

El text prossegueix que "en aquell moment l'Ajuntament d'Arbúcies va demanar explicacions i informació al Consell Comarcal en tot allò referit o que afectés la nostra vila". A més, "l'existència de secret sumarial va impossibilitar tenir accés a la informació requerida", fins fa uns mesos, quan es va aixecar el secret de sumari, al qual Diari de Girona ha tingut accés, i el mateix Consell Comarcal ja en disposa d'alguns volums.

Al sumari "l'Ajuntament d'Arbúcies ha estat reiteradament citat en diferents converses telefòniques intervingudes als principals implicats" i, per tant, consideren que els fets investigats són "greus".

Exigeixen, doncs, conèixer "en què afecten els fets l'Ajuntament d'Arbúcies i a quines persones del municipi presumptament s'ha afavorit" i per això demanen, en primer lloc, "participar de les accions que l'Ajuntament d'Arbúcies pugui endegar per tal d'esclarir els fets", d'entrada, demanar explicacions al Consell Comarcal i tenir accés al sumari. Alhora, es demana "formalment al president del Consell Comarcal, sr. [Salvador] Balliu, una trobada per tal d'abordar les informacions que afecten Arbúcies". També es demana al Consell "la redacció d'un informe detallat dels fets i les repercussions en l'àmbit municipal" i "posar a disposició del Consell els mitjans necessaris per a l'elaboració de l'informe".

Finalment, el ple va acordar per unanimitat "exigir als partits polítics implicats que, en cas de demostrar-se els fets, depurin totes les responsabilitats polítiques que pertoquin, a nivell local, en primer lloc, i fer-ne trasllat a les estructures nacionals, si fos el cas". Aquest acord de ple es va traslladar al president del Consell i al departament de Governació de la Generalitat.

Des del govern, el regidor del govern i conseller comarcal, Jaume Salmerón, va explicar ahir que la moció es va presentar "partint d'una base molt clara". "La ciutadania té dret a tenir explicacions de què està passant. La gent té dret a tenir tota la informació i saber què es fa amb els seus recursos", va dir.

Salmerón va assegurar que, "partint d'aquest principi democràtic universal, hem presentat la moció" per demanar explicacions al Consell i, en cas contrari, no descarten emprendre altres accions.