La moció dels grups del Millor i del PP a l'Ajuntament de Lloret de Mar, que reclamava el retorn de la gestió administrativa i de recaptació de les sancions en matèria de trànsit en període voluntari delegada al Consell Comarcal el 2012, va quedar ahir reduïda a cendres. Ambdós grups portaven aquesta proposta arran del sumari del cas Manga i sustentaven la petició argumentant que el cost per delegar el servei al Consell és més elevat.

Però PSC i ERC van presentar una esmena a la totalitat al text de Millor i PP i van presentar una alternativa. En concret, van demanar que els tècnics elaborin un informe sobre la prestació d'aquest servei en un termini màxim de sis mesos i, llavors, informe en mà, se celebri el ple corresponent.

D'aquesta manera, es va sotmetre a votació l'esmena de PSC i ERC, que va rebre els suport de CiU mentre que el Millor, PP, ICV i el regidor no adscrit, Josep Cortés, hi van votar en contra. Així, l'esmena quedava aprovada per 11 vots a favor i 10 en contra, deixant la moció de Millor i PP sense efecte.

Durant el debat, el portaveu del Millor, Marc Fuertes, va defensar en primer lloc que els comptes no surten. "D'una tasca que ens suposava la gestió de 120.000 euros, actualment ens costa prop de 240.000 euros", va dir. Arran de les revelacions del sumari del cas Manga, Fuertes va dir entendre "aquella celeritat per passar la gestió" i, després de justificar les seves xifres, va recordar que l'any 2012 el PSC, ICV i el Millor ja van votar-hi en contra.

Tot seguit, el regidor d'ERC i soci de govern, Jordi Orobitg, va explicar l'esmena a la totalitat que presentava amb el PSC i va defensar que ho feien des del principi de "racionalitat i eficiència", en el sentit que cal tenir els números "reals" abans de prendre una decisió d'aquesta magnitud. A més, va insistir que "en el termini que ho plantegen no es pot assumir", en referència als canvis necessaris per assumir la gestió de nou.

Des d'ICV-EUiA, el portaveu Xavier Rodríguez va afirmar que llavors ja "no ho veiem clar" i no va voler entrar a valorar les xifres tot i que va insistir que "quan alguna cosa es privatitza algí hi guanya i algú hi perd, i qui guanya són els que munten els xiringuitos i els qui perden la ciutadania", va dir.

El portaveu del PP, Enric Martínez, a qui van criticar perquè el 2012 va votar a favor de cedir la gestió, va explicar el canvi de parer. "Ens sentim enganyats, no pel servei, sinó per com ha acabat, sent coneixedors del sumari i de les actuacions que hi ha hagut".

Des del PSC, Joan Bernat, va titllar la moció d'"oportunista" i va considerar que s'havien "precipitat" i que calia tenir un informe objectiu sobre el cost del servei, en la línia del que havia explicat Orobitg.

En darrer lloc va parlar el regidor de Governació, Jordi Martínez, qui va donar els "números reals" i que deixarien un balanç d'estalvi per a l'Ajuntament d'uns 18.000 euros amb aquesta recaptació delegada al Consell Comarcal.

A partir d'aquí el debat va estar servit amb un gran ball de xifres. Fuertes creia que les de CiU estaven "falsejades", Orobitg i Bernat es mantenien reclamant l'informe tècnic per decidir en sis mesos alhora que donaven per bones les del regidor Martínez (CiU) i Rodríguez els preguntava perquè l'esmena quan ja tenien unes dades "reals". El debat va morir en les diferències i PSC i ERC, gràcies a CiU, van posposar la qüestió.

D'altra banda, el ple també va debatre ahir una moció que en aquest cas presentaven el govern de CiU i ERC en suport a la campanya de l'Associació de Municipis per la Independència i l'Assemblea Nacional Catalana "Signa un Vot per la Independècncia".

La moció independentista

Una moció que va anar marcada per l'acte vandàlic que s'ha produït aquest cap de setmana i que ha acabat amb la detenció d'una persona per envestir i tirar a terra l'estelada a l'entrada de Lloret.

En concret, el text de la moció demanava al ple donar suport a la campanya i fer una crida als veïns a participa-hi activament. Tot i això, en el text expositiu, s'especifica que s'emplaça a fer efectiva la consulta però "en cas que l'Estat ho impedeixi a proclamar la declaració unilateral d'independència". El debat es va centrar a saber si un Ajuntament pot encoratjar els seus ciutadans a escollir l'opció de la independència i al final, Orobitg va demanar que la votació es fes nominal i no per grups.

Tot i això el resultat no va fer variar les diferents posicions que ja havien expressat els seus portaveus i CiU i ERC van votar a favor (8 vots), Millor, PP i el regidor no adscrit van votar en contra (9 vots) mentre que PSC i ICV es van abstenir, de manera que la moció no va poder tirar endavant.