Una injustícia i un greuge comparatiu respecte a la resta de catalans. Així veu el ple de Blanes, per unanimitat, la quota territorialitzada de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que estableix un cànon per als municipis que depenen d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) i paguen per tenir la dessaladora de la Tordera. Un equipament que, com ahir va quedar palès, "no s'ha utilitzat gairebé mai".

Tots els grups van donar suport a la moció presentada per ICV-EUiA i defensada pel regidor Víctor Catalan. El text contenia dues parts. En la primera, es feia una defensa de la gestió de l'aigua com a bé públic i universal i així es fa constar en els tres primers punts dels acords de la moció.

Així, es declara l'aigua "com a dret humà i un bé públic", s'adhereixen a la Iniciativa Ciutadana Europea "El dret humà a l'aigua i el sanejament" així com a la petició impulsada per la Plataforma Aigua és Vida instant la Generalitat que eviti "una externalització dels serveis que fins ara ha ofert l'empresa pública ATLL i en recuperi el control públic". El quart punt de la moció demana "elaborar un estudi d'alternatives, costos i sistemes per a l'autoabastiment d'aigua potable al marge d'ATLL".

La segona part del text se centra en la dessaladora i la quota de l'ACA i recorda que el seu funcionament en els últims dos anys ha estat "extraordinàriament reduït" però "hem seguit pagant la quota" que suposa "un greuge comparatiu pels alts preus públics".

Per això, el ple va "rebutjar la quota territorialitzada de l'ACA" i demana "acordar accions conjuntes de rebuig i pressió per tal que sigui retirada i es retorni l'import als municipis en el percentatge en què la dessaladora no ha funcionat en els darrers dos anys".

Finalment, traslladen els acords a la Generalitat, a ATLL, a l'ACA, a la Plataforma Aigua és Vida i a la Iniciativa Ciutadana Europea "L'aigua com a dret humà" així com als ajuntaments abastits per la dessaladora. De fet, la intenció és que els altres municipis "afectats" també es posicionin per fer "pinya" com ahir va mostrar Blanes.

La moció va rebre elogis de tots els grups. L'alcalde, Josep Marigó (PSC), va puntualitzar que "quan no hem rebut aigua de la dessaladora no s'ha pagat", malgrat que el principal conflicte està en la quota fixa que cal pagar cada any i que no depèn del consum d'aigua. Així, va mantenir que "volem que la quota sigui justa" i és "evident que no hi és" i va avançar que caldrà "posar braç a braç" amb la resta de municipis.

El portaveu de CiU, Quim Torrecillas, també va lamentar que "paguem una fortuna" per la quota territorialitzada, "nosaltres més que tota la Costa Brava junts".

El regidor del PP Josep Llambí va aportar xifres del rebut, que a trets generals d'un rebut de gairebé 60 d'euros la meitat suposa pagar el tribut a l'ACA, va dir, per afegir que "és un greuge comparatiu" i una llàstima que, a més, s'hagi de declarar, avui dia, que l'aigua "és un dret humà". Per la seva part, la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, va voler felicitar el grup d'ICV-EUiA per presentar una moció "constructiva i que aporta idees per Blanes" i va mantenir que "els blanencs i blanenques paguen injustament en alguns aspectes" i va alertar que "cal evitar la privatització de la gestió de l'aigua".

Finalment, abans de la votació on s'aprovava de forma unànime, Catalan va tenir paraules d'agraïment pel suport majoritari.