Una setantena de voluntaris participaran aquest dissabte en la primera jornada de recuperació de la memòria a històrica a Blanes que constarà en la recuperació dels búnquers de la Sardana, actualment en mal estat i desús.

La iniciativa, impulsada pels Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove, busca adequar aquestes estructures republicanes de la Guerra Civil a través d'un dia de treball dividit en un bloc de dues hores i mitja al matí, i dues més a la tarda, per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, treure els creixements vegetals que hi ha hagut a l'interior, i netejar les pintades dels búnquers, moltes de les quals racistes i feixistes.

Entremig, s'oferirà una paellada popular i una xerrada a càrrec de l'historiador blanenc Josep Bota. L'objectiu dels organitzadors del projecte, a més, és donar continuïtat al projecte i, si tenen èxit les jornades, es podrien recuperar més espais de memòria històrica de Blanes per acabar completant un recorregut o una "ruta de la memòria" al municipi.

Els búnquers són un conjunt de 4 nius de metralladora que estan connectats sota el bosc per més de 100 metres de galeries excavades a la roca. De fet, en sí mateix els búnquers no tenen un gran valor arquitectònic però si sentimental. Es van construir davant el temor d'un bombardeig o entrada per mar de l'exèrcit franquista a la Costa Brava i del Maresme, i actualment es troben inaccessibles per l'acumulació de deixalles i brutícia al seu interior.

El passat febrer, el grup d'ICV-EUiA va presentar una moció i el ple de l'Ajuntament de Blanes va aprovar catalogar els búnquers com a Bé Cultural d'Interès Local