L'Ajuntament de Tossa de Mar ha rehabilitat els populars canons ubicats a la Vila Vella en el marc de la campanya d'embelliment que du a terme des de l'any passat dins el recinte emmurallat.

En concret, es tracta de dos canons del segle XVII que van ser recuperats del fons marí l'agost del 1966 pel Centre de Recuperació i Investigacions Submarines (CRIS) i pel doctor enginyer industrial Carol Hausmann. Segons la documentació històrica de què disposa el consistori, els canons portaven més de 200 anys al fons del mar i pertanyien a la defensa de la muralla, tot i que durant la Guerra del Francès van ser llançats al mar pels mateixos habitants.

El 1966 es van recuperar i el 1967, en un diumenge de Pasquia, el president del CRIS, Auerlio López, va fer l'entrega dels dos canons al llavors alcalde de Tossa, Pere Ansón. Cada canó mesura més de tres metres i entre els dos pesen 7.000 quilograms. En el seu moment es van ubicar en un dels miradors de la Vila Vella, però el suport que els mantenia (de fusta d'eucaliptus) estava deteriorat.

D'aquesta manera, l'equip de govern de TU i PSC han volgut restaurar el suport i ara és de roure massís. La restauració s'ha fet a mà durant quatre mesos i ha costat prop de 12.000 euros. Els treballs han consistit doncs en la neteja dels canons, substitució de la fusta i l'adequació de la plataforma.

Segons va informar ahir el consistori, aquesta acció forma part del "rentat de cara" de l'Ajuntament a la Vila Vella, el principal reclam turístic de la població i una de les icones més singulars de la Costa Brava. L'Associació de Veïns de Vila Vella, satisfeta amb les accions, hi ha col·laborat econòmicament.