Fa uns dies, destacava en aquesta columna tres notícies de caire socioeconòmic: el servei de trens directes a Girona, l'inici d'obres als Pins i la reobertura dels cinemes de Blanes. Aquesta setmana ha estat el medi ambient que ens ha proporcionat, pel que fa a l'àmbit de la Selva Marítima, tres interessants notícies de caire positiu.

D'una banda, la neteja que l'associació medioambiental Xatrac i els alumnes del IES Fenals van realitzar dels boscos de la zona. De l'altra, el fet que, també, al delta de la Tordera s'hagi detectat la presència de tortugues marines (babaues). I encara una tercera, la trobada a cinc bandes (Generalitat, Consell Comarcal, Ajuntament, propietari i una associació ecologista) per definir la protecció i els usos del PNIN blanenc Pinya de Rosa.

Pel que fa a aquest darrer tema, sembla que existeix la voluntat que selvatans i ciutadans en general, puguin accedir-hi i gaudir-ne d'una manera regulada. L'actual propietari, de nacionalitat russa que ja coneixia quan va adquirir la finca les limitacions urbanístiques que la afectaven, estaria ben disposat a propiciar-ho. Els problemes poden sorgir de la petició que ha fet per restaurar l'antiga Masia del Sol i convertir-la en una casa "habitable i confortable". Una aspiració raonable, no? M'ha semblat, però, entreveure en algunes declaracions realitzades un posicionament extremadament cautelós, per no dir a la defensiva. Com si ja d'entrada es donés per suposat que "l'amo" intentarà anar més enllà del que el pla d'usos que es dissenyi li permeti. Com si ja d'entrada s'hagués de repetir un nou cas Can Juncadella (Lloret).

La generositat no és una virtut de la qual anem massa sobrats aquests darrers temps i si el titular està disposat a obrir Pinya de Rosa a tothom, encara que sigui parcialment i reguladament, les institucions li haurien de facilitar que hi pugui viure de manera prou discreta i prou confortable. Els millors conflictes són aquells que no comencen. Aquells en quèles parts tenen prou sensibilitat per posar-se en la pell de l'altre. Seria, doncs, un alleujament per a tothom, comprovar aviat, com entre tots consensuen la subjectivitat del mot "confortable", aplicada a la Masia del Sol.