El propietari de Pinya de Rosa ha decidit tancar el jardí botànic, un dels reclams turístics de Blanes. La decisió l'ha pres unilateralment després de conèixer les condicions que Urbanisme li posa a l'hora de reformar l'única casa que hi ha a l'espai, la Masia del Sol.

Pinya de Rosa és un espai natural de 50 hectàrees que està protegit per llei des del 2003. L'any 2008 un empresari rus el va comprar per 24 milions d'euros. A l'espai no s'hi pot edificar i qualsevol modificació de la casa ha de tenir el vistiplau d'Urbanisme. Aquest matí, l'ajuntament ha informat l'advocat del propietari que no podrà augmentar el volum de la casa i, com a mesura de pressió, l'empresari ha donat ordre de tancar el jardí.

L'espai de Pinya de Rosa de Blanes ocupa 50 hectàrees boscoses, inclou un jardí botànic (de pagament) i està a tocar del mar. Des del 2003, està protegit per llei a través de la figura del Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) i no s'hi pot edificar.L'espai és propietat d'un ciutadà rus que el va comprar el 2008 -quan ja estava protegit- per 24 milions. El passat abril es va fer el primer pas per establir quins usos havia de tenir el paratge amb la constitució de la Junta rectora.

A dins l'espai, l'únic lloc que és d'accés públic és un jardí botànic que és explotat pel mateix propietari (és de pagament) i és un dels atractius turístics del municipi. Com que el Pla d'Usos del paratge tot just comença a redactar-se ara, no està establert per llei què s'hi pot fer ni qui n'és el responsable. Ara bé, segons ha explicat l'alcalde, Josep Marigó, sí que existeix un compromís verbal de la propietat de mantenir obert aquest jardí i tenir-lo cuidat durant tot aquest estiu.

A l'abril, durant la presentació de la Junta Rectora, l'alcalde, Josep Marigó, ja va explicar que el propietari tenia intenció de fer obres a la única casa que hi ha dins l'espai, la Masia del Sol, de 1942. Marigó ha explicat que abans de Setmana Santa es va crear una comissió per fer seguiment de la proposta de la propietat.

Les condicions d'Urbanisme provoquen el tancament

Un cop s'ha fet arribar a Urbanisme el projecte que l'empresari rus té per reformar i ampliar la casa han començat els problemes. La direcció general no vol que l'amo ampliï la casa i només li permet reformes interiors. Així mateix, també requereix més informació sobre la resta de construccions (més petites) que hi ha al paratge. Aquest matí, quan l'ajuntament ha transmès aquestes condicions i requeriments a l'advocat de l'empresari rus, aquest ha donat ordres de tancar el jardí botànic.

"Si el tancament del jardí és per pressionar l'ajuntament s'equivoca de totes totes", ha manifestat l'alcalde, que assegura que no cediran davant de "mesures de pressió". Marigó ha recordat que l'espai és protegit i que, per llei, ha de tenir un interès públic. Una situació que l'empresari rus ja coneixia quan el 2008 va comprar la finca. Per això, alerta que estaran amatents amb qualsevol moviment -ja hi ha prevista una reunió la setmana que ve amb la Generalitat- i remarca que les lleis estan per complir-les.