En Drako és un nou agent de la Policia Local de Caldes de Malavella. No té encara ni un any i és capaç de detectar fins a 14 tipus de drogues gràcies a la seva principal arma: l'olfacte. Es tracta d'un gos, un pastor alemany negre que pesa 43 quilos i que des d'avui patrullarà amb els membres de la Unitat Canina. Dos agents, en David i l'Antonio, han estat els encarregats de desenvolupar el projecte que va néixer fa prop d'un any i que ahir va veure la llum després de mesos de feina en una presentació pública al mateix pati de la comissaria de la Policia Local.

L'ensinistrador Dani Ruano, juntament amb els dos agents, van fer una demostració de diverses situacions amb les quals es pot trobar el ca mentre treballi. Per exemple, Ruano va amagar la droga -haixix- en una roda del vehicle i el gos, tal com li van assenyalar, el que va fer és detectar-la. Per mostrar-ho als policies, el que va fer el gos és asseure's i un cop la va tenir localitzada, els agents li van donar un premi com a recompensa. I és que el ca el que busca és el premi quan treballa. A banda d'aquesta prova, també en van realitzar una amb tres joves a qui el gos ensumava per trobar-los si portaven algun tipus de substància estupefaent i ràpidament la va trobar.

La demostració es va fer davant dels nens i nenes dels casals de Caldes de Malavella així com de veïns i autoritats.

El cap de la Policia Local, Xavier Muñoz, va destacar la feina feta pels seus agents perquè han treballat amb en Drako i l'ensinistrador des de principis d'any per tenir-lo preparat per la tasca. I va afegir que a més, entrenen diverses hores durant la setmana per tal que estigui a punt. De moment aquest nou agent treballa amb la detecció de drogues i serà útil sobretot per controls en carreteres. Passat l'estiu es preveu que pugui assessorar en l'ensinistrament de gossos de particulars víctimes de violència domèstica.

A la Selva hi ha alguna policia que compta amb Unitat canina, a la zona marítima hi ha la de Lloret de Mar i els vigilants municipals de Sant Hilari Sacalm també en tenen. L'alcalde de Caldes, Salvador Balliu va destacar el paper que tindrà l'animal en prevenció del consum i tràfic de drogues i el regidor de Seguretat José Fernández Celada el va definir com un agent més.