El cas Manga acaba de cobrar-se una nova víctima. En aquest cas no es tracta d'alguna persona implicada en aquesta trama d'adjudicacions irregulars, sinó del mateix soci de govern de CiU al Consell Comarcal de la Selva. ERC va anunciar ahir que trenca el pacte amb Convergència i Unió per l'immobilisme de la presidència de l'ens i del mateix grup de CiU després de constatar que no han emprès mesures per apartar ni el gerent ni els funcionaris implicats.

Curiosament, el president del Consell, Salvador Balliu, va anunciar al juny que obriria expedients als implicats i fins i tot ja va apuntar que cessaria el gerent, Joan Burjachs. Tot plegat, després de les àmplies informacions que Diari de Girona va anar publicant del sumari del cas i que, finalment, el Consell va aconseguir gairebé en la seva totalitat. El Consell, doncs, tenia ja tota la informació, havia escoltat els seus assessors jurídics i havia anunciat que adoptaria mesures. Un mes més tard, tots, funcionaris i gerent, segueixen en el seu càrrec i sense expedients.

No només no s'han pres mesures sinó tot el contrari. Des d'ERC van assegurar que "se'ns trasllada la voluntat del president" i de CiU "de mantenir el gerent del Consell en el seu càrrec" quan aquest mateix, que és un càrrec de confiança, hauria posat el càrrec a disposició del president des del primer dia. Aquest immobilisme ha estat la gota que ha fet vessar el got. ERC ha perdut la paciència i va anunciar en un comunicat que divendres formalitzarà "la renúncia a tots els càrrecs que ostenten", al govern, consorcis, associacions i empreses mixtes vinculats.

ERC va insistir que "la mesura adoptada no té a veure amb un estat d'opinió respecte de la culpabilitat o no dels implicats" sinó que les mesures havien de servir "per retornar la malmesa credibilitat a la institució i als seus membres". Afegeixen que senten "impotència" ja que no s'ha pogut imposar "l'adopció de tals mesures en el si del govern" i que "no té cap sentit cohabitar amb qui no atén a principis tan fonamentals".

Els republicans recorden que des del primer dia van voler ser prudents, per la manca d'informació existent, sempre respectant el principi de presumpció d'innocència. Afegeixen que no tenien cap responsabilitat de govern en el mandat anterior -l'investigat pel cas- i que des del 2011 han volgut donar "estabilitat al govern" gestionant la problemàtica "amb transparència" i portant "diverses propostes d'actuacions sobre la taula" per restablir la confiança. Per exemple, personar-se com a acusació, "professionalitzar el càrrec del gerent" sense vinculacions polítiques i altres, "que han estat ignorades" per CiU.

La decisió de trencar el pacte l'ha adoptat l'Executiva Comarcal d'ERC i els sis membres d'ERC al Consell són el regidor de Vidreres, Eduard Adrobau, l'alcalde de Riells, Josep Maria Bagot, la regidora de Vilobí, Marta Contreras, el regidor de Sant Hilari, Joan Garriga, la regidora de Caldes, Isabel Lozano, i el regidor de Lloret, Jordi Orobitg.

CiU es queda en minoria al Consell amb 12 consellers contra els 20 que ara sumaran ERC, PSC, FIC, ICV-EUiA i PP i obre una incertesa en el si de l'ens comarcal.

L'escàndol del cas Manga va esclatar el febrer de 2013 i es va saldar amb nou detinguts, entre els quals el president del Consell, Robert Fauria (CiU) -en llibertat després d'abonar una fiança de 18.000 euros- i de Joan Carles Feliu, cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania, també en llibertat sota fiança, entre altres.