Els grups a l'oposició al Consell Comarcal de la Selva (ERC, PSC, FIC, ICV-EUiA, PP i Millor) estudien la possibilitat de presentar una reprovació o moció de confiança contra el president, Salvador Balliu, si manté el gerent, Joan Burjachs, implicat al cas Manga.

La figura d'aquest càrrec de confiança va ser precisament el motiu pel qual ERC va sortir del govern el passat juliol, un mes després que Balliu prometés obrir "en una setmana" expedients als funcionaris implicats i que cessaria el gerent. Un cop els republicans van deixar el govern de CiU en minoria, Balliu va explicar que sempre ha dit que mantindrà el gerent, almenys fins que l'imputin.

El portaveu d'ICV-EUiA al Consell, Joan Salmerón, va explicar ahir en una roda de premsa a Blanes que fins al juny l'oposició havia donat suport a CiU perquè "no teníem prou eines" ni "coneixíem" l'abast del cas. Però els nous advocats de l'ens van exposar al juny el contingut del sumari amb la recomanació d'emprendre accions.

Des de llavors no ha passat res i, segons Salmeron, ja no donen la confiança a Burjachs i, per tant, si el president del Consell no el cessa, també li perdran a ell aquesta confiança. "Si vol que seguim col·laborant necessitem gestos que ens demostrin que està anant pel bon camí", va dir Salmeron qui va recordar que la figura del gerent, esquitxada per la trama d'adjudicacions irregulars, "és de les més importants", ja que, per exemple, "firma contractes". A més, va recordar que apareix al sumari del cas, entre altres, per filtrar l'examen de la convocatòria d'una plaça.

Salmeron va revelar que després de la renúncia d'ERC es va convocar una junta de portaveus l'1 d'agost, on només es va tractar la situació del govern en minoria però "res del cas Manga". Davant això, els grups a l'oposició es van reunir el passat 5 d'agost i es va acordar "emprendre mesures", "accions directes", previsiblement "la primera setmana de setembre".

A més, en la reunió van descartar presentar una moció de censura. "No ho valorem, tot i que la guanyaríem", va dir Salmeron, perquè "estem a quatre plens d'acabar" l'actual legislatura. Amb tot, en una pròxima reunió de l'oposició a finals de mes es valoraria quina és la forma de reprovar el president del Consell Comarcal.

L'objectiu dels grups és mostrar la seva disconformitat amb la manera que Balliu ha portat el cas i fer-li veure que li han perdut la confiança. Ara saber si, en el pròxim ple extaordinari, acorden presentar una qüestió de confiança o una moció consensuada amb un text que reflecteixi la posició.

La valoració dels grups

El portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, va avançar ahir que donen suport a la mesura. "Se n'ha d'acabar de parlar", va dir, però es vol "mostrar la disconformitat" i va afegir que "som els primers interessats", ja que per això "vam marxar".

Qui no ho té tant clar perquè "ho hem de parlar tot el grup", es el PSC, va dir ahir el seu portaveu, Martí Nogué, que en la reunió del passat 5 d'agost no hi va poder assistir i va delegar la representació en un altre conseller socialista. "No m'apassiona gaire, ara per ara no ens plantegem res", va dir.

El conseller del FIC, Francesc Nadal, va avançar que donaran suport al que decideixi la majoria de l'oposició mentre que el portaveu del Millor, Marc Fuertes, va afegir que la intenció de la qüestió de confiança és "tornar a veure si s'aprova la tasca" del president. Així, donaria suport a la mesura perquè "no estem d'acord que tot estigui agafant un gir que no és".