La Guàrdia Civil ha identificat l'agent que va participar en el furt de l'estelada a Vilobí d'Onyar el passat cap de setmana i ha iniciat l'apertura d'un expedient informatiu respecte a això per depurar-ne responsabilitats disciplinàries. L'agent conduïa un vehicle oficial del cos que no duia cap identificatiu policial i d'aquest en va baixar una persona -que segons ha pogut saber aquest diari no pertany a la Guàrdia Civil- per enfilar-se al màstil de la rotonda d'accés a la població i arrencar-ne l'estelada. L'Institut Armat s'ha posat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners, que investiga el cas, per tal de col·laborar en l'esclariment dels fets. A dia d'avui, el jutge no els ha enviat cap requeriment.

Els fets es van conèixer el passat dijous, quan l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar va presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per aquest fet després que un veí de la població presenciés el furt i s'anotés el número de la matrícula del Citroën C1 implicat. En aparèixer a la base de dades que el vehicle tenia caràcter reservat la policia autonòmica va haver de sol·licitar a la Prefectura de Trànsit la identitat del propietari. Aleshores es va descobrir que formava part de la flota de cotxes camuflats que utilitzen els agents de la benemèrita adscrits a la unitat d'Informació o Policia Judicial.

En descobrir-se els fets l'Institut Armat va obrir una investigació interna per esbrinar quin agent utilitzava el cotxe el dia dels fets i determinar la seva participació en els fets. Se sap que el guàrdia no anava sol al vehicle que conduïa i que una de les persones que l'acompanyava no era membre del cos i va ser qui va baixar del vehicle per arrencar l'estelada.

Les reaccions

L'alcaldessa de la població, Olga Guillem (CiU), va criticar el furt indicant que l'estelada -una de les quatre que es van plantar a la població quan l'Ajuntament es va adherir a l'Associació de Municipis per la Independència- és un "símbol identificatiu molt nostre i, per tant, s'hauria de tenir el màxim respecte possible". Vilobí d'?Onyar no té penjada la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament.

Per la seva banda, la Comandància de la Guàrdia Civil a Girona va enviar divendres un comunicat de premsa en el qual feia saber que "iniciarà la corresponent investigació" per tal d'esbrinar "la identitat dels presumptes autors" del furt de l'estelada a fi de "depurar responsabilitats disciplinàreis" en el cas que "estigui implicat en els fets algun membre del cos".

En el mateix comunicat es posava a disposició del Jutjat Instructor i especificava que no havia rebut "cap tipus de requeriment" que sol·licités "la identificació dels participants en el succés".