Blanes ha viscut un any més la renovació de l'Aplec Votiu de Sant Rafel, que va tenir lloc al santuari del Vilar, situat als afores del municipi, aquest passat diumenge.

El Vot de Vila es remunta al 1794, quan els ciutadans de Blanes temien la possible arribada a la vila de les tropes franceses. Llavors, els devots i devotes de la Mare de Déu del Vilar es van endur la seva imatge del Santuari per protegir-la a la parròquia de Santa Maria.

Els devots també van prometre a la verge que, si els salvava de l'amenaça de les tropes invasores, assistirien cada any al Santuari a renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila. El 24 d'octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari i, en compliment de la prometença per haver-los lliurat de l'amenaça, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir fent-ho any rere any. Aquell dia se celebrava sant Rafel, imatge que presideix un lateral de l'ermita.

Així, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va llegir diumenge el text de fa més de 200 anys enrere, que encara es conserva en el redactat original en català del segle XVIII. Abans de fer la lectura, l'alcalde va destacar que "actualment ja no es tracta que siguis o no siguis creient" sinó de "perdurar tradicions que, més enllà del seu àmbit religiós, formen part de la cultura popular d'un poble" i "en el cas de Blanes, el Santuari del Vilar és un lloc molt apreciat al voltant del qual es fan moltes celebracions"

L'acte va comptar amb l'assistència de regidors i regidores de l'Ajuntament de Blanes, representants de les forces de seguretat i dels membres de l'Obreria del Vilar que s'encarreguen del manteniment de l'ermita, entre d'altres.

La celebració de l'Aplec Votiu de Sant Rafel es va completar amb una missa concelebrada pels rectors de Blanes i, un cop acabada la bicentenària celebració, es va oferir un aperitiu davant el santuari.