El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS), ubicat a Tossa de Mar, preveu tancar l'any amb un total de 660 gossos recollits a la comarca, unes xifres lleugerament superiors a l'any passat i en un context on cada vegada s'adopten ?menys animals i que satura la capacitat d'aquest equipament.

Fins al novembre, el CAAS ha recollit ja prop de 600 gossos i les previsions són arribar als 660 a finals d'any, quan durant tot el 2013 se'n van recollir 630. Segons les dades del centre, només un 25% dels animals que arriben a les instal·lacions corresponen a gossos perduts que després són recuperats pels seus propietaris. La resta són abandonats, prop de 400 gossos cada any, en una tendència que es manté amb un lleuger descens respecte a anys anteriors.

El que també ha baixat i preocupa són el nombre d'adopcions. El 2012 es van adoptar uns 400 gossos, el 2013 la xifra es va reduir a 360 i aquest 2014 es calcula que les adopcions no arribaran a les 350. A més, la majoria d'aquests gossos que són abandonats són animals que tenen menys d'1 any, són de diferents races i es caracteritzen perquè no porten identificació. Per això, els xips -que són obligatoris per llei- s'han erigit en l'eina fonamental per lluitar contra l'abandonament d'animals. I és que actualment només el 25% dels gossos recollits pel CAAS de Tossa porta aquesta identificació.

La manca d'adopcions comporta de retruc una saturació de la capacitat d'acollida del centre. La seva capacitat és de 120 gossos i, en l'actualitat, el CAAS està per sobre dels 180 gossos residents.

Les principals destinacions dels gossos adoptats són a la mateixa comarca de la Selva, gran part també van a protectores de la Unió Europea (a Alemanya, per ?exem?ple), a altres comarques, protectores locals i també a particulars europeus. El problema, però, és el cost d'enviar els animals, d'uns 380 euros, que ha d'assumir el centre quan en les adopcions internacionals ingressen una taxa.

Per municipis, dels més de 600 gossos recollits enguany, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Lloret de Mar i Vidreres concentren els índexs més elevats d'animals abandonats, sobretot per tenir un percentatge molt alt de segons residències, segons el CAAS.

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva està en servei des de fa 17 anys i recull els gossos abandonats i perduts a la comarca amb l'excepció d'Arbúcies. En molts dels municipis, el Consell Comarcal de la Selva col·labora per dissenyar i participar en campanyes enfocades a la responsabilitat de tenir animals de compa?nyia. Per exemple, a Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella, Blanes, Lloret, Tossa i Riudellots de la Selva es fan des de fa anys campanyes per identificar i també controlar la natalitat dels animals.

Adopció solidària i econòmica

Des del CAAS, es recalca que la millor manera, solidària i econòmica d'adquirir una mascota és amb l'adopció. A través del lloc web (www.selva.cat/caas), es poden veure tots els animal i s'entreguen vacunats, identificats, esterilitzats, nets... a punt per ser adoptats. A més, els futurs propietaris poden tenir l'animal a casa uns dies per veure l'adaptació de l'animal.