Els camins de ronda són un tresor de la Costa Brava. Així ho han valorat ja, per exemple, nombrosos ajuntaments del litoral gironí aprovant mocions perquè els camins i la Costa Brava siguin considerats Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. A Blanes es va aprovar per unanimitat al ple municipal de l'octubre i, llavors, ICV-EUiA va apuntar a la necessitat de tenir uns camins de ronda en les condicions que es mereixen.

D'aquí va sortir la moció presentada al ple d'ahir pels ecosocialistes amb un text que insta a l'equip de govern a fer un estudi sobre la situació actual d'aquests camins entre Blanes centre i la Cala Treumal. La proposta, aprovada per unanimitat dels grups (PSC, CiU, PP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega), també insta a "iniciar els tràmits i accions necessàries" per recuperar el camí i garantir l'accés públic a les cales així com a "integrar aquest camí de ronda als itineraris turístics de la vila de Blanes" i "promocionar-lo, mantenir-lo i protegir-lo".

El regidor d'ICV-EUiA, Víctor Catalan, va defensar la proposta recordant que més de tres quartes parts dels 3.400 metres de camí de ronda estan en finques privades o tancats per esllavissades. "Demanem que es compleixi la llei de costes i tinguem dret, tota la ciutadania, a accedir als espais públics i de tothom", va explicar Catalan, posant en valor el "potencial turístic" dels camins en un entorn "paisatgístic brutal", va sentenciar.

Des del govern del PSC, el regidor d'Urbanisme, Miquel Lupiáñez, va posar en relleu la feina que ja fa el govern per recuperar alguns trams, per exemple amb el conveni amb Pinya de Rosa o el destí dels diners de la concessió del bar a cala Bona. Aquest punt també el va remarcar el regidor de CiU, Xavier Lozano, i va demanar consens i treball conjunt per saber "en quina situació estem" i "decidir què fer".

Des del PP, Salvador Tordera, va afegir que amb la moció "hi estem d'acord" però és "propagandística" i "oportunista" recordant també els exemples de treball com el conveni de Pinya de Rosa o cala Bona.

Finalment, Lourdes Fàbrega va ressaltar el paper dels camins "per atraure turistes amb noves activitats". L'alcalde, Josep Marigó, va afegir que als pressupostos ja hi ha prevista una partida per infraestructures turístiques que, en part podrien anar als camins de ronda.

Altres punts del ple

D'altra banda, el ple d'ahir també va aprovar acollir-se a la pròrroga del pagament d'un deute amb l'Estat per unes liquidacions d'impostos dels anys 2008 i 2009. L'any 2011 es van donar 10 anys per pagar i a finals d'aquest any faltarien per tornar 1.400.304,88 euros. Ara es concedeixen altres 10 anys per pagar, de manera que cada any es pagaran a l'Estat uns 80.000 euros en comptes d'uns 200.000.

El ple també va aprovar, entre altres, una moció de CiU per condemnar la persecució dels cristians al món, amb les abstencions dels tres regidors d'ICV-EUiA, i dels socialistes Xavier Marcos i Lara Torres, que tenien llibertat de vot.