El Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, a través dels Serveis Territorials a Girona, ha comunicat a l'Ajuntament d'Amer que els tècnics i assessors no poden intervenir en els plens municipals. Per fer-ho, el consistori hauria de crear un reglament orgànic del ple o municipal que ara no tenen i que contempli aquesta possibilitat. Per tant, actualment només poden intervenir al ple d'Amer els regidors i president de la corporació així com el secretari municipal. El grup d'ERC havia denunciat al novembre que el gerent de l'Ajuntament i un assessor intervenien als plens i s'asseien a la mateixa taula "com un regidor més".

El 7 de novembre, ERC d'Amer va denunciar "irregularitats" als plens del municipi. En concret, va anunciar que havien adreçat un escrit als Serveis Territorials de Governació a Girona "perquè faci complir a l'equip de govern el que marca la llei en aquest cas".

En l'escrit, el portaveu d'ERC, Xavier Targa, posava en relleu que des de feia més d'un any "el gerent de la corporació, el senyor Sergi Baulida, s'asseu i pren la paraula als plens com un regidor més, sense que això estigui contemplat legalment" a l'Ajuntament. Prosseguia que l'alcalde s'havia compromès a corregir la situació "però no ho ha complert mai, sinó al contrari. A les sessions plenàries s'hi va incorporar posteriorment el senyor Èric Sureda, contractat com a tècnic assessor jurídic, intervenint de la mateixa forma que el gerent en les deliberacions i debats". Per això, ERC va requerir "repetidament a l'alcalde que s'atingui a allò que marca la llei, però ha desatès les nostres demandes", va dir Targa, i van posar els fets en coneixement de la Generalitat.

Poc després, l'Ajuntament va celebrar el ple dels pressupostos on l'alcalde, Albert Plana, ja va adoptar mesures ubicant el gerent i el tècnic -que fins llavors s'asseien a la taula dels regidors- a la taula auxiliar on s'asseu el secretari, davant de l'alcalde. Plana va reconèixer que ell demanava la presència del gerent i el tècnic "per ampliar detalls del que pugui preguntar l'oposició" o del que el govern els demanés puntualitzar sobre algun punt de l'ordre del dia però "en cap moment tenen autorització per parlar com un regidor", va dir.

El 12 de novembre, Governació va respondre l'escrit recordant que la normativa estableix que "és en el reglament orgànic del ple o al reglament orgànic municipal" -que Amer no té- on "es pot preveure la intervenció de funcionaris, tècnics o assessors al ple" i que "podran intervenir quan siguin requerits per l'alcalde per raons d'assessorament tècnic o aclariment de conceptes, o quan a iniciativa d'aquests el president els concedeix la paraula". A més, en cas de poder intervenir, s'hauran de limitar "a informar o assessorar sobre aspectes tècnics o legals dels assumptes, sense participar dels assumptes que corresponen exclusivament a la política reservada a l'alcalde i regidors".

Amer necessita un reglament

Actualment, Amer no disposa d'un reglament i, per això, Governació recorda que, "mentre l'Ajuntament no es doti d'un reglament orgànic que tingui previst la intervenció en el ple de tècnics o assessors, la intervenció al ple s'ha de limitar als regidors i al president de la corporació, amb la presència del secretari de la corporació o de qui legalment el substitueixi".