El blanenc Aleix Gelabert és un dels setze navegants d'elit que participen a la Barcelona World Race. Al timó del One planet, one ocean i fent equip amb Dídac Costa, quan aquestes línies surtin a la llum, estarà ja enfilant l'oceà Atlàntic seguint un rumb que els ha de portar, després de tombar el cap Bona Esperança, a les aigües més meridionals de l'Índic i del Pacífic, a sobrepassar el mític cap d'Hornos, a remuntar novament l'Atlàntic per retornar novament, a Barcelona.

Els vuit vaixells que competeixen en aquesta regata sense escales són considerats l'equivalent nàutic dels cotxes i les curses de Fórmula 1. Prototips equipats amb les últimes novetats tecnològiques que serveixen per proporcionar al constructors d'embarcacions "més populars" dades i informació per millorar dissenys futurs.

Pel que fa als "ferraris", "maclarens", "redbulls", etc., no tothom veu amb bons ulls la disbauxa de combustible i el pressupost multimilionari amb el qual es desenvolupa l'anomenat circ de la Fórmula 1. La vela en canvi, tot i els elevats pressupostos que també comporta participar en una cursa d'alt nivell com la Barcelona World Race, té com a mínim un indiscutible punt a favor: el cost zero del combustible utilitzat. El vent! I de retruc la promoció d'energies netes, no contaminants.

A més i, a banda de la vessant estrictament esportiva, les vuit embarcacions participaran en diferents estudis oceanogràfics (temperatura, biodiversitat, contaminació, etc) aprofitant el pas per zones a les quals difícilment s'acosten altres embarcacions. I encara, alguns patrons com els del One planet, one ocean, en estudis mèdics (el son i les seves alteracions) propiciats i supervisats per l'hospital Clínic de Barcelona.

Quan l'Aleix, en Dídac i els altres navegants, cap al mes d'abril, després de tres mesos de dura navegació sense escales, arribin novament a Barcelona, tinc la convicció que el menys rellevant, per a gairebé tots, sigui la posició en què ho facin. Com el viatge a Ítaca el més important haurà estat, sens dubte, l'extraordinària experiència viscuda.