Una mestra de l'escola Sant Salvador d'Horta de Santa Coloma de Farners ha denunciat en un escrit a l'Ajuntament del municipi un suposat cas de discriminació sexual. Es tracta d'una nena musulmana de 10 anys, la qual, segons la mestra, els seus pares no li permeten fer l'assignatura de natació perquè no li deixen treure el xador, una peça de roba que només deixa la cara al descobert, segons va avançar ahir el portal e-notícies.

Es dóna el cas que el seu germà sí que fa l'assignatura, una activitat, però, que és optativa. Això vol dir que l'escola necessita una autorització dels pares, i no la té. Per això, el centre ha eximit la nena de fer natació. Des del Departament d'Ensenyament mantenen que no hi poden fer res, precisament perquè no poden obligar els pares a signar el permís. Sobre la suposada discriminació sexual, asseguren que els pares de la menor no han explicat quins són els motius pels quals no deixen a la seva filla practicar l'activitat de natació. Així, no els consta que sigui per motius religiosos i, per tant, Ensenyament no veu motius per actuar.

En l'escrit presentat a l'Ajuntament, la mestra exposa que "aquesta nena no feia activitats relacionades amb l'aigua perquè li estava terminantment prohibit pels seus pares treure's el xador que porta", segons reprodueix e-notícies. Uns fets que "atempten contra els més elementals valors d'igualtat de sexes i de no discriminació en un centre públic", relata la docent en l'escrit.

La mestra explica que en un inici van intentar convèncer els pares de la menor i fins i tot els haurien ofert alternatives al pagament de la inscripció d'aquesta assignatura. Però no hi va haver èxit. Finalment, la direcció de l'escola va accedir a la negativa dels pares, tot i que aquests mateixos sí que han signat l'autorització i pagat la inscripció al germà d'aquesta nena.

Alhora, la mestra exposa que ja fa dos anys que va veure que la menor patia discriminació i que fins i tot va formular una pregunta al delegat d'Ensenyament, Albert Bayot, en unes jornades educatives. Li va preguntar "com pot ser que a la Catalunya del segle XXI les escoles permetin que hi hagi nenes que no puguin fer determinades activitats per raó de gènere?".

Segons l'escrit, la mestra afirma que el delegat va respondre que no li constava cap cas. Ara, la docent pregunta als Serveis Socials de Santa Coloma "qui vetlla pels drets infantils d'aquesta ciutadana catalana menor d'edat? Com és possible que es cronifiqui en una escola pública un cas tan flagrant de discriminació, ja no entre alumnes, sinó fins i tot entre germans?" i els insta a estudiar i solucionar el cas.

Ensenyament no pot actuar

Ahir, Bayot va relatar que s'han posat en contacte amb l'escola i que l'assignatura no és obligatòria i que, si no ho autoritzen, "s'ha de proporcionar una alternativa". Així, Bayot manté que "és una tema que "se circumscriu aquí" i que "a algú li ha interessat posar-hi la càrrega religiosa". Precisament, el delegat va defensar que els pares de la nena "no han al·legat cap motiu" ni explicat per què no volen que faci natació i que, per tant, "per un motiu o per un altre" no volen que faci l'activitat. A més, va afegir que aquest no és l'únic cas i que hi ha una altra nena, en aquest cap xinesa, que no ha rebut l'autorització dels pares per fer natació. Per tant, Ensenyament no considera que sigui un cas de discriminació i deixa el cas aquí.

Solà: "Queda feina per fer"

Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Antoni Solà, va explicar que ha parlat amb l'escola i els han donat els mateixos arguments. No poden obligar la nena perquè necessita el permís dels pares tot i que "han fet tot el possible". En tot cas, si els motius fossin religiosos, Solà va afegir que això demostra que en tema d'integració "encara queda molt per fer", tot i que va recordar que Santa Coloma és un municipi on "s'han fet moltes accions per facilitar la integració" amb "accions de tot tipus". El municipi, amb un 18% d'immigració, té també l'associació Samba Kubally, pionera en integració, va ressaltar l'alcalde, però "queda molt per fer" i, sobre el cas de la nena, "ens agradaria que avancéssim més en aquests temes", va sentenciar.