Els tres regidors del PSC a l'Ajuntament de Lloret de Mar han passat al grup de no adscrits. La decisió era previsible perquè la direcció socialista al municipi havia iniciat un pols i no mantenien relacions. Abans del Nadal, l'executiva a Lloret havia entregat a l'Ajuntament un escrit per obligar al fins ara portaveu, Joan Bernat, i a la regidora Anna Pascual a deixar el grup del PSC i ser no adscrits perquè "ja no representen el partit". Ho justificaven dient que ara no són militants i, fins i tot, que Pascual era d'un altre "partit", en referència al moviment Avancem.

La tercera regidora, Susanna Yuste, encara és militant i la direcció la volia de nova portaveu. Ella, però, com Pascual i Bernat, també forma part d'Avancem i ha decidit passar als no adscrits i dilluns es donarà de baixa del PSC.

El pols ha acabat amb un Ajuntament sense cap regidor del PSC per primer cop des del 1979. Els socialistes han guanyat les eleccions a Lloret de Mar en quatre ocasions.

Els fins ara regidors socialistes van comunicar ahir a l'Ajuntament que passen als no adscrits. Ho feien abans que els obliguessin i després de veure que no els volen.

Bernat va qualificar ahir d'"error estratègic i històric" el d'un partit "cada cop més petit" on el primer secretari "no vol que ningú representi el PSC", va dir el fins ara portaveu que, malgrat tot, afirma que "encara em sento socialista".

Treballaran amb Avancem

De fet, Bernat va avançar que els tres estan "units" i "seguirem amb el programa" que van fer fa quatre anys. "Aquest és el nostre compromís", va dir recordant que "jo no era del PSC quan em van venir a buscar i compliré fil per randa el programa". Bernat va deixar la militància fa unes setmanes per les males relacions amb l'executiva.

Bernat va criticar que ningú del partit s'ha posat en contacte amb ells i va admetre que té ganes de continuar en la política. Simpatitzant d'Avancem, reconeix que s'estan treballant per sumar forces d'esquerres al municipi i que "no es descarten" possibles aliances amb un nou "projecte que sumi no que resti", com fins ara perquè "en aquest PSC" que "sempre s'havia caracteritzat per ser plural" i on ara "no hi tenim cabuda", va dir.

Per la seva part, Pascual no havia estat militant però li demanaven la renúncia bàsicament perquè és la delegada territorial d'Avancem a Girona. "Els deu agafar un atac de banyes", va dir. Per Pascual "un partit demostra la categoria que té quan entrega una carta dient que no els representem i no és capaç d'agafar un telèfon". Ara, va afegir, "seguirem treballant des d'Avancem molt fort per tenir confluència de sumes d'esquerres al territori". Encara "no hi ha res concretat", va afegir, però "no es descarta" i a Lloret va "de debò".

Finalment, Yuste va assegurar que el seu equip de treball és ella amb Bernat i Pascual i, si al PSC "no els agrada la seva manera de treballar, tampoc la meva". Així, tot i que a ella no li demanaven, ha decidit passar als o adscrits i es donarà de baixa de militant el dilluns, va afegir. Segons Yuste, no entén que a Bernat, però sobretot a Pascual, no els vulguin perquè són d'Avancem, quan "jo també hi sóc". Però Yuste és militant i els seria "més difícil fer-me fora", va afegir.

Com els seus companys, va assegurar que com a "socialista fa mal" la decisió i "només si el primer secretari dimitís, jo potser m'hauria quedat", va sentenciar.

Un Ajuntament molt dispers

El panorama polític a l'Ajuntament serà complex. Dels 21 regidors, 9 són no adscrits. El primer va ser Josep Cortés, que va marxar del PSC quan van descobrir que tenia una doble militància amb el PP. Més recentment s'hi van afegir 6 dels 7 regidors del Millor per discrepàncies amb el seu portaveu. Així, els 9 no adscrits sumen més que els 8 del mateix (CiU-ERC).

El principal grup a l'oposició serà el PP, amb dos regidors i queden en solitari Marc Furtes pel Millor i Xavi Pacios per ICV-EUiA.