Quan avui es faci fosc i repiquin les campanes de Tossa de Mar serà el senyal que el Pare Pelegrí haurà tornat de Santa Coloma complint i renovant el Vot perpetu del poble fet a Sant Sebastià, que els va deslliurar de la pesta l'any 1400. Se sentirà un "S'ha complet el vot" i el poble rebrà en silenci la confirmació. El mateix silenci que ahir es va notar quan encara sortia el sol a l'església de Sant Vicenç per saber qui era el Pare Pelegrí d'enguany i assistir a la missa del Cantar, l'inici d'una tradició que porta el Pelegrí i els seus acompanyants a recórrer 40 quilòmetres d'anada fins a l'església de Sant Sebastià a Santa Coloma i 40 més de tornada.

La llegenda, per a qui no la conegui, es remunta cap a l'any 1400, quan un vaixell a la deriva va atracar sense control a la platja de Tossa. A bord tots eren morts i l'embarcació estava plena de riqueses. Els cadàvers portaven la pesta, una malaltia que es va estendre entre la població. A Llagostera, deien, encara no hi havia arribat, i de camí cap allà una veïna es va trobar un personatge, que li va dir que tornés a Tossa on trobaria una imatge d'un sant amagada sota l'escala del campanar. A més, havia de matar un xai i esquarterar-lo i penjar la seva pell d'una torre. En funció del costat en què ennegrís l'animal, havien de portar el sant en aquella direcció.

El sant era Sebastià, el mateix home del camí cap a Llagostera, i la direcció Santa Coloma, on hi ha l'ermita amb el mateix nom. Els ?veïns van portar la imatge damunt les espatlles cap a la nova població i en tornar la pesta havia desaparegut. En senyal de gratitud, el poble de Tossa té el compromís de renovar el Vot cada any i es designa un representant, el Pelegrí, a qui l'acompanya tothom qui vol.

Així, un dels moments més esperats és conèixer el Pelegrí. El nom segueix l'ordre cronològic d'una llarga llista de peticions que només coneix el rector de la parròquia. La designació comença quan aquest posa el nom en coneixement del Síndic, la persona designada per l'Ajuntament que vetlla pel compliment del Vot, actualment el regidor Francesc Nadal (TU). Aquest, avisa l'interessat -li ho va comunicar el passat 27 de desembre- però per tothom el secret es desvela el mateix dia 20 a primera hora del matí a l'església de Sant Vicenç, que ahir romania en silenci a l'espera de conèixer el nom de l'escollit, que esperava en una estança a part.

El Síndic el va anar a buscar i de camí al lloc de la missa se sentia el xiuxiueig entre el públic i s'anunciava, tot seguit, que el Pare Pelegrí era Carmelo Sallés Fernández, de 41 anys, pintor d'ofici, casat i amb dos fills (un nen i una nena).

El Pare Pelegrí va vestit amb un gambeto de color marró o de frare, amb dues grosses butxaques, una a cada costat, cenyit amb corretja de cuir negre amb sivella. Al damunt de les espatlles porta una esclavina negra amb petxines i medalles. També porta un barret de feltre de llana, de color negre, d'ala girada amb una grossa petxina encastada al davant. A la mà, un bordó que és bastó característic dels pelegrins amb una petita carabassa, de les de vi, i uns rosaris entortolligats als braços de la petita creu que el corona. Com a curiositat, un dels elements de la indumentària del Pare Pelegrí van cridar l'atenció de més d'un dels assistents. Es tractava del calçat, que va folrat del mateix color marró però que no tapa tota la bota. Habituanent altres escollits escollien un calçat discret de muntanya. En aquesta ocasió el Pare Pelegrí va optar per la comoditat i caminava amb unes esportives amb uns colors força cridaners.

Després de la presentació del Pelegrí va tenir lloc la celebració de l'eucarisitia i, en acabat, va començar la processó per traslladar la imatge de sant Sebastià fins a la capella dels Socors de Tossa. Des d'allà, les autoritats entreguen al Pelegrí el salconduit -en què l'Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que facilitin el pelegrinatge- i el durillo per pagar, de manera simbòlica, els oficis a Santa Coloma. Des d'allà van acomiadar el protagonista i els fidels que l'acompanyaven, prèvia parada a Ca l'Avi per esmorzar.

La majoria d'assistents esperaven el Pelegrí fent un mos a l'emblemàtic punt de Terra Negra, límit del terme municipal de Tossa. Reunits els acompanyants i dalt d'una roca, el Pelegrí pronuncia tres vegades l'esperat: "Ei, Ep! Ja hi sou tots?", i 1.167 persones van respondre que "sí!". Després va resar tres senyals de la creu, en direcció al mar, tres parenostres i tres avemaries (un per sant Sebastià, un per sant Vicenç i un per l'Àngel de la Guarda perquè els donés bon camí).

Finalment, va fer unes recomanacions de viatge, bàsicament obediència al Pelegrí, mantenir silenci rigorós, respectar l'ordre del pelegrinatge amb les persones descalces davant del Pare (enguany 36 homes i 47 dones) i la resta al darrere, així com la importància d'afegir-se als tres rosaris que es fan al durant el trajecte.

Passades les onze del matí, van enfilar cap al Molí de la Selva on el gruix d'assistents hi va arribar cap a les 12.40 hores. Els descalços feia estona que esperaven després d'un inici de trajecte lleugerament accidentat, amb petites relliscades a causa de la pluja del dia anterior. Al Molí hi ha un pas sobre la riera que permet fer el recompte dels que acompanyen el Pare Pelegrí i s'entrega als fidels l'acreditació del Vot del Poble.

Quan tots van haver passat el petit pas, i enfilada de nou la marxa, el Síndic va anunciar les xifres de participants: 528 homes (més 36 descalços) i 556 dones (més 47 descalces), sumant un total de 1.167 acompanyants. La xifra és lleugerament inferior a l'any passat, quan en van ser 1.230, un volum de persones que varia en funció del dia de la setmana en què té lloc el pelegrinatge. Enguany, a més, a diferència de l'any passat, hi havia més dones que homes.

Amb el camí reprès, els pelegrins van fer una parada de no més d'una hora per dinar a mig camí (a Els Terrassos). El trajecte d'anada dura uns 40 quilòmetres i està ple de regles més o menys explícites, com per exemple, el Pare Pelegrí rep tractament de "vós" o es donen petxines com a que record als habitants de les poblacions de l'interior. Finalment, el grup va arribar a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma, quan es feia fosc, tal com marca la tradició.

Al voltant de dos quarts de vuit del vespre el grup entrava a Santa Coloma i l'últim tram el feien acompanyats per autoritats, entre les quals el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, l'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, o l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, encapçalats tots ells pel Bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Ja a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma es va resar un rosari per fer complir el Vot i es van fer les cerimònies de costum i, en acabar, el Pelegrí va visitar el temple parroquial.

Així acabava la primera jornada del Vot. Avui començarà amb una altra missa i es farà el camí de tornada, normalment amb la meitat d'acompanyants. El recorregut inclou diferents punts de parada que solen coincidir amb els àpats: Mallorquines, l'esplanada del Molí de Can Poch, la capella de Santa Seculina, Can Noguera, Can Garriga i Ca l'Aromir. En els últims punts es demana acolliment i es fa un ritual. Quan sigui fosc entraran a Tossa, repicaran les campanes i es complirà el Vot. Es cantarà el cant de la Cançó dels Pelegrins i es retornarà en processó la imatge de Sant Sebastià a l'església parroquial.