23 de gener de 2015
23.01.2015

Un banc ha de retornar 50.000€ a una dona de 74 anys de Blanes

Un jutge conclou que l'afectada no va rebre informació suficient per entendre la complexitat del producte

23.01.2015 | 00:00

El Jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Blanes ha condemnat Banco Santander a retornar 50.000 euros a una dona de 74 anys que l'any 2007 va comprar Valores Santander. La sentència conclou que l'afectada no va rebre informació suficient per entendre la complexitat del producte. És la primera demanda que l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres (APDEF) guanya a l'Estat per aquest producte financer en forma de bons els cinc primers anys que es transformaven obligatòriament en accions i que l'entitat va emetre per captar 7.000 milions d'euros i sufragar així la compra del banc holandès ABN Amro.

Segons l'advocada de la dona, responsable de l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres a Girona (APDEF), Marta Muntada, el jutge veu provat que "l'afectada no va rebre la informació suficient per comprendre els elements essencials del producte ni els riscos que estava assumint i que això li va provocar una representació mental equivocada de què contractava" i "anul·la el contracte".

La lletrada creu que això demostra que l'entitat "també va col·locar productes tòxics entre els estalviadors sota l'aparença d'un producte segur i de poc risc quan en realitat el banc s'estava finançant per comprar un altre banc amb els diners dels seus clients".

Segons van informar en un comunicat, ctualment a Girona s'estan tramitant dues reclamacions més per aquests títols i s'està esperant sentència d'un altre cas que ja ha estat jutjat.

Aquesta associació calcula que al conjunt de l'Estat hi ha 129.000 persones afectades per la compra d'aquests títols, que després de produir-se la fusió entre ambdós bancs van ser bescanviats obligatòriament per accions del nou banc, a més de la meitat del seu valor de compra (de 12,96 a 5,19 euros per valor). La sentència no és ferma i es pot recórrer.

L'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres compta amb més de 3.400 socis i, actualment, té oberts 2.600 procediments als jutjats espanyols contra diverses entitats per valor de 80 milions d'euros i ja ha recuperat 25 milions. A dia d'avui s'han resolt més de 650 casos amb un 97% d'èxit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook