El Consell Comarcal de la Selva va avançar 24,8 milions d'euros a ajuntaments de la comarca que tenien problemes per pagar les nòmines dels treballadors durant el 2014. El president de l'ens, Salvador Balliu, va reconèixer ahir que s'han deixat més diners que mai i que això és perquè l'ens té els números sanejats i ha fet canvis per millorar la gestió econòmica. Entre aquests, va destacar que des de fa un any el mateix consell fa la recaptació tributària de 23 municipis, un servei que feia des del 1997 l'empresa GRS Arc Local, investigada al cas Manga. Segons Balliu, això ha permès abaixar taxes als ajuntaments (-0,3%) i tenir més diners per ajudar-los. Per al 2015, el Consell presenta un pressupost de 25,4 milions, un 2,39% més.

Aquest ha estat un mandat complicat per al Consell Comarcal de la Selva. Al febrer del 2013 es destapava l'anomenat Cas Manga, una suposada trama de suborns i adjudicacions públiques irregulars que va esquitxar de ple l'ens. L'operació va acabar amb la detenció de dos dels responsables de l'empresa GRS Arc Local (responsable de la recaptació tributària des del 1997), un funcionari del consell i també el llavors president del consell i alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria, que va dimitir. Des de llavors, el substitueix l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu.

Aquest capítol fosc va tenir més conseqüències polítiques a l'ens. El passat estiu, ERC va trencar el pacte de govern que tenia amb CiU al·legant que no s'havien depurat responsabilitats després del cas Manga. Els nacionalistes van teixir llavors aliances amb el PSC.

Ahir, el president va voler fer balanç del 2014 i va destacar que, tot i que el clima polític ha estat convuls, els canvis han permès millorar la situació econòmica del Consell. Un dels elements que va destacar és el canvi en la recaptació tributària. Des del desembre del 2013, aquest servei l'ha assumit el Consell Comarcal i això ha permès, segons va assegurar Balliu, abaixar els preus que paguen pel servei els ajuntaments. En concret, han passat d'una taxa del 2,8% al 2,5% del volum total de tributs gestionats. 23 dels 26 municipis de la comarca han derivat al Consell la recaptació d'impostos i multes.

Segons Balliu, acabar amb l'externalització d'aquest servei ha generat un estalvi que, per una banda, permet abaixar el preu que paga cada consistori i, per altra banda, deixa més marge al consell per poder ajudar els ajuntaments en d'altres conceptes. En aquesta línia, el consell comarcal va poder avançar 24,8 milions a molts dels ajuntaments de la comarca que tenien problemes per pagar les nòmines dels treballadors. Balliu va reconèixer que són més diners que mai perquè han pogut negociar pòlisses de crèdit amb els bancs per 11 milions.

El consell pacta amb els ajuntaments quants diners necessitaran cada mes i, un cop rep els impostos recaptats per cada municipi, es queda aquells diners que els ha avançat. "Els ajuntaments tenen veritables problemes de tresoreria i els ha anat molt bé que puguem actuar així", va destacar.

El Consell Comarcal gestiona un volum de tributs que, amb dades del 2014, van superar els 74,5 milions d'euros. Alguns municipis deriven la gestió completa i d'altres opten només per alguns capítols, com són les sancions de trànsit. "Sobretot a municipis turístics els anem molt bé per cobrar multes d'estrangers perquè tenim convenis amb empreses a l'estranger", va detallar el president.

Balliu va defensar que "les coses s'estan fent bé", que l'ens té els números sanejats i que això ha permès presentar un pressupost a l'alça per al 2015. En concret, de 25.460.000 euros, un 2,39% més que el 2014. "El pressupost és tot un èxit i n'hem d'estar orgullosos tot i que el clima polític no ens hagi acompanyat", va valorar.

Ampliació de la seu del Consell

D'altra banda, aquest 2015 serà un any d'obres a la seu del Consell Comarcal de la Selva. Segons va explicar el seu president, properament començaran els treballs per ampliar l'edifici principal, que incorporarà una Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) i també l'àrea de recaptació. Les obres costaran uns 500.000 euros i es preveu que estiguin enllestides al setembre.

Per contra, l'edifici situat al passeig Sant Salvador, on fins ara hi ha l'àrea de recaptació -i que és de propietat- es destinarà als serveis de Benestar Social. Aquests serveis estaven fins ara en un edifici de lloguer, que es deixarà de pagar. El consell havia dissolt el consorci de Benestar Social i ha assumit les tasques i la quarantena d'empleats.