Per commemorar el quart aniversari de l'obertura al públic i els vint anys de treball de restauració del castell de Montsoriu, aquest diumenge es presenta oficialment la maqueta que el pintor Manuel Genovart va fer d'aquest castell i s'estrenarà un nou recorregut.

La vida del pintor estava molt arrelada al castell, ja que va passar llargues temporades a Breda. Per tant, no és d'estranyar que el castell de Montsoriu fos el protagonista de gran part dels seus quadres i fotografies, l'altra de les seves passions. A més, a mitjan segle XX va fer aquesta maqueta a base de plànols encarregats per la Mancomunitat i pel propi coneixement que tenia del monument.

Fins fa uns mesos, la peça era al castell de Sant Ferran de Figueres. Tanmateix, s'ha fet la cessió de la peça al Patronat del Castell i quedarà exposada de manera permanent a la sala noble del castell. Curiosament, la maqueta té la firma de Dolors Calloll i Chevalier perquè l'artista a vegades signava amb el nom de la seva esposa.

Una icona de la Selva Interior

Situat a 640 metres d'altitud i a cavall dels termes municipals d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, el castell és la principal icona de la Selva interior per la seva majestuositat i estratègic emplaçament al cor del Parc Natural del Montseny. Un munt de runes s'han convertit en fortalesa visitable gràcies al projecte de restauració que es va engegar el 1995. El primer fruit de les obres fou la seva obertura al públic ara fa quatre anys.

Aquestes dates no podien passar desapercebudes pel Consell Comarcal de la Selva, propietari de la finca cedida per la família Ribot perquè les administracions públiques hi poguessin invertir. Per commemorar l'efemèride, demà tindran lloc diversos actes. Un dels principals serà la cessió de la maqueta que farà el Ministeri de Defensa al Patronat que gestiona les obres. Ho farà el seu director, el coronel Jesús Heras Arroyo, amb la presència del president del Consell, Salvador Balliu, el president del Patronat del Castell, Enric Nualart, alcaldes i diputats gironins i personalitats amb un reconeixement públic a les institucions, entitats i persones que han col·laborat en la difusió, promoció i finançament de la rehabilitació.

Així, es mostrarà als assistents el resultat de les excavacions arqueològiques i de les obres que s'hi estan fent. L'acte institucional tindrà lloc a la sala noble on la secció de corda de l'Orquestra Jove de la Selva farà un concert. Tancaran la programació alguns parlaments. La festa acabarà amb una copa de cava als assistents al pati d'armes, considerat per alguns experts (com els arqueòlegs i historiadors del Museu Etnològic del Montseny) "com el més gran i important d'estil gòtic per a la defensa militar de tots els existents a Catalunya".