23 de febrer de 2015
23.02.2015
40 Años
40 Años

Detecten pugó groc de la canya de sucre a cultius de Blanes

Investigadors han localitzat per primera vegada a Europa aquest pugó que és natiu d'Amèrica del Nord

23.02.2015 | 13:47

Investigadors del Centre d'Investigacions Ecològiques i Aplicacions Forestals (CREAF), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Lleó han localitzat, per primera vegada a Europa, pugó groc de la canya de sucre a plantacions de cítrics a Tarragona i Girona.

Aquest pugó, anomenat 'Sipho flava', és natiu d'Amèrica del Nord, encara que ha aconseguit expandir-se pel centre i sud del continent americà, on és conegut com "al pugó groc de la canya de sucre" i és una plaga en el cultiu d'aquesta planta, on actua com a vector de virus, disminuint la seva producció.

El pugó de la canya de sucre s'alimenta de plantes de la família de les gramínies i els científics encara no s'atreveixen a avaluar fins a quin punt podria ser una amenaça per als extensos cultius europeus d'aquest tipus de plantes, com l'arròs o el blat de moro.

Els pugons són uns insectes que solen viure a la part aèria dels vegetals, alimentant-se de la saba que flueix pel floema de les plantes, pel que moltes vegades es comporten com una plaga en cultius agrícoles.

L'investigador Carlos Hernández Castellano, estudiant del Màster en Ecologia Terrestre de la UAB i col·laborador del CREAF, i Nicolás Pérez Hidalgo, investigador de la Universitat de Lleó, han descobert aquesta nova espècie de pugó per al continent europeu, a cultius a la Selva del Camp (Baix Camp) i Blanes (Selva).

Els investigadors consideren probable que l'espècie hagi arribat pel sud de la Península Ibèrica arran de l'expansió del cultiu de la canya de sucre al nord d'Àfrica.

"Aquest cultiu és pràcticament marginal al continent europeu, pel que no s'espera que 'Sipho flava' es converteixi en una plaga de la canya de sucre en aquesta zona", ha augurat Hernández.

No obstant això, ha alertat que "és un pugó que s'alimenta de diverses espècies de plantes d'una mateixa família, en aquest cas de les gramínies, i es desconeix fins a quin punt podria ser una amenaça per als cultius d'arròs o blat de moro".

"Caldria generar un mapa de la distribució d'aquesta espècie a Europa i avaluar la seva potencialitat com a plaga, aplicant el principi de precaució", ha recomanat l'investigador.

A més de la nova espècie per al continent europeu, els investigadors han descobert el primer cas de tota Euràsia i Nord d'Àfrica d'un pugó alimentant-se d'una planta del gènere Hyparrhenia (també de la família de les gramínies).

També han comprovat que 'Sipho flava' és atès per formigues -comunament les formigues i els pugons estableixen relacions mutualistes, on les formigues ofereixen protecció a canvi de substàncies ensucrades que els pugons excreten-.

Aquest descobriment, segons els investigadors, posa de manifest la creixent amenaça de les espècies invasores, un fenomen en auge causat per la globalització i que no només genera problemes agrícoles, sinó que és la segona causa de pèrdua de biodiversitat arreu del món, només darrere de la destrucció d'hàbitat.

Encara que la troballa suposa un increment del coneixement de la diversitat d'aquest gènere de pugons -fins ara es coneixien 10 espècies a Europa i només 3 a la Península Ibèrica-, els investigadors han alertat de l'amenaça d'aquesta espècie invasora.

El descobriment es va fer durant una campanya de mostreig per estudiar la xarxa tròfica dels insectes d'un cultiu orgànic de cítrics dins del Projecte Fauna Ibèrica, que pretén catalogar i conèixer la distribució de tota la diversitat animal de la Península per garantir la seva conservació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema