Després de 22 anys de creixement en nombre de turistes russos a Catalunya, el 2014 va ser el primer que hi va haver una reculada del 15%. La situació política al país, la devaluació del ruble i les sancions de la UE fan preveure que aquest any la caiguda serà major. En aquest context, el primer operador turístic de Rússia, Natalie Tours, celebra a Lloret de Mar un congrés on ha reunit 190 agents de viatges. L'objectiu és transmetre missatges de confiança perquè els russos continuïn veient Catalunya com una destinació "amiga". "Els volem dir que els esperem amb els braços oberts", és un dels missatges que més es repeteix. Per adaptar-se als canvis del mercat rus, els hotelers estan ajustant preus.

Ningú s'atreveix a donar dades sobre quina pot ser la caiguda de turisme rus a Catalunya però tots els actors implicats reconeixen que la situació és complicada i incerta. Són diversos els factors que influeixen. Per una banda, la devaluació de la moneda -que fa que el cost de la vida a Rússia s'hagi triplicat respecte el 2014- i també la caiguda del preu del petroli. D'altra banda, la situació política al país arran dels conflictes amb Ucraïna que, a més, ha comportat sancions per part de la Unió Europea.

A banda d'aquests factors, també incideixen en el turisme algunes mesures que ha pres el govern rus, com el fet de prohibir a 4 milions de funcionaris de fer vacances fora del país. A tot plegat, tampoc ajuda el fet que durant el darrer trimestre del 2014 van fer fallida nou operadors turístics russos que havien gaudit de prestigi dins el país.

La Generalitat va obrir oficina a Rússia el 1992 i des de llavors any a any ha aconseguit atraure cada cop més turistes, amb creixements mitjans a l'entorn del 25% i el 30%. Aquesta tendència, però, es va trencar l'any passat, quan la xifra de turistes russos que va arribar a Catalunya es va situar en els 830.569, un 15% menys que l'any anterior. Una dada que, tot i no confirmar-se amb xifres oficials, es perfila que podria ser molt pitjor aquest 2015.

Tot i això, Catalunya continua essent el gran pol d'atracció del turisme rus, ja que el 70% dels russos que arriben a l'Estat escullen Catalunya. Només a Lloret de Mar -on s'està celebrant el congrés- l'any passat van rebre més de 100.000 visitants d'aquest país.

Mesures per afavorir l'arribada del turisme rus

Aquesta setmana 190 agents turístics s'han reunit a Lloret en el marc del XVIII Congrés de Natalie Tours, l'operador turístic líder a Rússia i que des de fa més de dues dècades envia visitants a Catalunya. En el marc d'aquest congrés, el missatge que tant administracions com hotelers i agents de viatges es repeteixen és que cal fer-los saber que a Catalunya es continua se'ls continua esperant "amb els braços oberts".

El director de l'Agència Catalana de Turisme a Rússia i Països de l'Est, Josep Maria Perramon, sap bé com es comporta el turista rus (fa més de 20 anys que viu al país) i reconeix que hi ha una manca de confiança. "Les sancions de la UE a Rússia no paren i jo em trobo per primera vegada amb gent que ve a l'oficina i em diu que sembla que ja no els estimem", ha lamentat.

A més, Perramon ha alertat que hi ha un altre factor que juga en contra de Catalunya. Hi ha països com Turquia i Egipte que estan donant més facilitats a Rússia, com és el fet que els operadors turístics puguin fer les reserves dels paquets directament en rubles (per evitar que la fluctuació de la moneda afecti el preu) i, fins i tot, la possibilitat d'eliminar el visat per haver d'entrar al país.

"Catalunya us espera amb els braços oberts"

Per això, un dels objectius del congrés és mostrar que Catalunya continua essent una "destinació amiga" i que se'ls posarà totes les facilitats perquè puguin continuar fent vacances, especialment a la Costa Brava i la Costa Daurada, les destinacions predilectes d'aquest mercat.

D'altra banda, el sector també reconeix que està fent esforços per ajustar preus i donar certs avantatges, com descomptes per reserves anticipades. La directora general de Natalie Tours, Natalia Vorobieva, ha reconegut que estan "ajustant el preu" dels paquets turístics per tal de fer-los més atractius. També ha agraït als hotelers els esforços per abaixar preus per ajustar-se "a la butxaca del rus". Així mateix, també ha dit que treballen per donar informació molt clara sobre la destinació i els serveis turístics ja que el 80% dels russos que ve a Catalunya ho fa a través d'agències de viatges.

En la mateixa línia s'ha expressat el director general d'NT Incoming, Joan Pascual, que és una de les agències receptives de turisme rus a Catalunya. Segons assegura, no s'ha tocat tant el preu del producte més car però sí s'estan fent ajustos en els paquets adreçats a les classes mitjanes. A més, també s'estan intentant donar màximes facilitats, com reservar per al client rus habitacions amb vistes al mar pel mateix preu. "Tot plegat està donant bons resultats però no serà fins a l'abril, quan arriben el gruix de reserves, que podrem valorar com va l'any", ha manifestat.