Generalitat, empresaris i Ajuntament de Lloret han treballat durant gairebé un any per redactar un pla operatiu amb accions concretes per reconvertir i modernitzar la destinació. Entre les accions immediates destaca l'acord per fer un pla d'usos que determini quins establiments poden haver-hi a l'avinguda Just Marlès, on es concentra l'oci nocturn. La voluntat és fer un pla d'usos per descongestionar la zona i establir una àrea alternativa on es puguin traslladar bars, discoteques o locals de menjar ràpid. El consistori oferirà incentius per promoure els canvis.

El 31 de març de l'any passat es va constituir oficialment un acord a tres bandes (Generalitat, Ajuntament i la Mesa del Turisme de Lloret) per treballar plegats i definir quins han de ser els projectes per modernitzar una de les destinacions turístiques més potents de Catalunya. Llavors, es va decidir que un grup de treball avançaria en l'elaboració d'un pla operatiu per concretar accions i projectes prioritaris fins al 2020, i apuntar les possibles línies de finançament.

Ahir, després de quasi onze mesos de treball, el document (de més de 130 pàgines) ja està a punt i les parts implicades ja disposen del full de ruta que estableix què ha de fer Lloret per millorar la destinació. El document fixa accions a curt, mig i llarg termini i, tot i concretar-ne algunes, hi ha projectes que queden oberts a l'espera de trobar finançament o fer estudis i diagnosis que ajudin a concretar-los.

Les parts es van felicitar d'haver arribat fins aquí i van remarcar que l'entesa "no ha estat fàcil", ja que calia casar els interessos del sector privat amb els de l'administració pública. Un d'aquests exemples és l'acord per poder impulsar un pla d'usos que ajudi a descongestionar la zona d'oci nocturn a Just Marlès.

Ja aquest mandat, l'Ajuntament va fer un intent per aprovar un pla d'usos però el sector s'hi va oposar. Ara, amb aquest acord, es vol impulsar de nou el projecte, que ha de determinar les activitats que es poden quedar a l'avinguda i quina limitació es posa a alguns tipus d'activitats (com discoteques, bars, botigues multiproducte o els locals de menjar ràpid, entre d'altres).

La voluntat és, a banda de fer el pla d'usos, determinar una zona alternativa a la ciutat on es puguin traslladar aquests negocis. L'ajuntament estudiaria incentius per motivar els empresaris a traslladar-s'hi. L'objectiu és fer compatibles els usos turístics i els residencials, en una zona on sobretot hi prolifera un tipus concret de negoci que genera molèsties a veïns i fa que la gent no vulgui viure al centre.

Abans de fer el pla d'usos, caldrà fer un estudi de les activitats preexistents i identificar les que no són compatibles amb la idea de renovació de la destinació. En aquest cas, s'establiran mesures executives per permetre "l'adequació, regularització, desplaçament o concentració" d'aquests negocis, però no s'ha definit la zona alternativa que podria acollir els que marxessin de l'avinguda Just Marlés.