27 de febrer de 2015
27.02.2015

Cinc llistes d'independents creen un partit per ser més decisius al Consell de la Selva

El seu objectiu és sumar encara més candidatures i aconseguir representació a la meitat dels pobles de la comarca

28.02.2015 | 07:23
Jaume Anglada (Breda), Pere Garriga (Arbúcies), Gisela Saladich (Tossa) i Joan Colomer (Caldes), ahir a Girona.

Les formacions independents de Breda, Tossa de Mar, Arbúcies, Santa Coloma de Farners i Caldes de Malavella s'han unit per crear el partit Independents de la Selva (ISelva). El seu objectiu és sumar sota la marca del partit diferents candidatures d'independents que no estan lligades a cap partit per tal de tenir representació al Consell Comarcal i poder-hi influir. Ara ultimen els estatuts i calculen que podran sumar més pobles. La previsió és arribar a tenir representació a la meitat dels pobles de la comarca. Ara bé, adverteixen que no totes les llistes hi tenen cabuda. "No acceptarem candidatures que vagin en contra d'algú", va alertar l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga.

Cada partit serà autònom al municipi, i es presentaran amb el nom originari, per exemple Entesa, en el cas d'Arbúcies o Tossa Unida, en el cas de Tossa. Al seu nom, però, hi afegiran ISelva. Això, a tots els pobles, els permetrà sumar vots i tenir més representació al Consell i aconseguir la veu que ara totes aquestes formacions no tene perquè els partits tradicionals s'emporten les grans majories.

Aquest projecte es va començar a coure el 2011 abans de les darreres eleccions municipals. Els impulsors reconeixen que no van ser a temps de constituir-se com a partit i que van optar per presentar-se sota el paraigua de la Federació d'Independents de Catalunya (FIC). Ara, els independents de cinc municipis (en el cas d'Arbúcies i Tossa tenen l'alcaldia) han volgut formar partit sota les sigles Independents de la Selva amb per ser influents al Consell. Actualment hi ha tres consellers que són membres de llistes independents en aquest organisme, però la voluntat és doblar la representació.

Tot i que el nou partit neix amb la unió de llistes de cinc municipis, ahir van afirmar que estan en converses amb altres pobles de la comarca que s'hi sumaran aviat. Segons Garriga, la previsió és aglutinar fins a 12 o 13 candidatures, el que suposaria tenir representació a la meitat dels 26 municipis de la Selva. Segons van assenyalar, l'objectiu no és lluny de la realitat. A les eleccions de 2011 un 20% de les llistes que es van presentar a la Selva eren d'independents que, va dir Garriga, van obtenir 10.000 vots.

Des d'aquests municipis van insistir que les llistes independents es diferencien dels partits tradicionals i neixen amb vocació de servir els veïns sense l'estructura d'un partit al darrere. "No som iguals, aquí està la nostra força; som candidatures de regeneració necessàries davant l'abandó que pateixen els ciutadans una vegada han dipositat el seu vot, constantment defraudats per uns partits polítics allunyats de la realitat i massa compromesos en la seva subsistència", va valorar l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich.

Tot i estar oberts a aglutinar altres candidatures, van alertar que no hi cap qualsevol llista d'independents. "No volem llistes que neixen per anar en contra d'algú en concret, volem sumar en positiu", va manifestar Garriga. Els cinc representants d'ISelva confeccionen ara els estatuts del partit que esperen tenir a punt en les tres setmanes vinents. "Aquests estatuts marcaran un terra i un sostre", va manifestar l'alcalde d'Arbúcies.

En aquest mandat, el Consell Comarcal de la Selva s'ha vist esquitxat per la trama de corrupció del cas Manga, que va fer dimitir el seu antic president, Robert Fauria, detingut per la seva implicació en l'afer. Els impulsors d'ISelva van assegurar que aquest cas no ha precipitat la formació del partit perquè ja hi treballaven abans però sí que van reconèixer que els ha "animat" a tirar endavant aquest projecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema