19 de març de 2015
19.03.2015

Han d´anar a Palafolls per aconseguir les eines per netejar els búnquers de Blanes

Els organitzadors de la jornada de recuperació històrica critiquen que Medi Ambient de Blanes no els ha deixat el material

19.03.2015 | 14:03
Imatge de la primera jornada per recuperar els búnquers, l´abril passat · Diari de Girona

L´abril de l´any passat, un centenar de voluntaris van participar en la primera Jornada de Recuperació de la Memòria Històrica a Blanes, un dia on durant prop de set hores van netejar, buidar de runes i de deixalles els interiors dels búnquers i de diferents estructures de la Guerra Civil espanyola. Ho feien després que en el ple municipal del febrer de 2014 s´aprovés una moció d´ICV-EUiA per catalogar els búnquers com a Bé Cultural d´Interès Local. L´organització de la jornada va anar a càrrec dels Joves d´Esquerra Verda, amb la col·laboració d´Alternativa Jove. Ahir van presentar la segona Jornada que serà el dissabte 11 d´abril.

En roda de premsa, van criticar que l´àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament de Blanes no els ha volgut deixar les eines de la Brigada Municipal (que no treballa en dissabte) per poder fer la neteja. I ja serà la segona vegada perquè l´any passat tampoc van tenir la col·laboració d´aquesta àrea i les van aconseguir de particulars. Enguany, han aconseguit que l´àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament veí de Palafolls els faciliti les eines, juntament amb pagesos, constructors i la propietat dels terrenys.

Tot i aprovar l´any passat la moció (amb l´única abstenció de CiU), els organitzadors van dir que «ens sentim desplaçats per una part de l´Ajuntament», va explicar el regidor d´ICV-EUiA, Víctor Catalan, durant la presentació al costat d´Eloi Espósito, coordinador Nacional d´Alternativa Jove. «Cada any tenim més traves», va prosseguir Catalan, «no és normal que s´hagin negat a deixar-nos les eines i hàgim d´anar a Palafolls i amb els particulars, sense els quals no seria possible», va dir Catalan.

El regidor va recordar que la neteja per recuperar els búnquers «és una feina que hauria de fer l´Ajuntament, per recuperar el patrimoni» però «no ens deixen ni les eines», insistia. A més, també han demanat contenidors on deixar la brutícia (que depenen de l´empresa Nora), «i de moment la resposta és negativa», es van queixar.

Tot i això, van agrair que l´àrea d´Urbanisme de l´Ajuntament de Blanes sí que ha col·laborat amb els permisos per usar un terreny afectat i la gestió de l´autorització amb els propietaris de la zona.

Per la seva part, Espósito va explicar el funcionament de la pròxima jornada de l´11 d´abril. Actualment es troben en procés per trobar voluntaris que vulguin col·laborar (s´han d´inscriure a http://laguerracivilablanes.blogspot.com).

La jornada de recuperació dels búnquers serà de les deu del matí a les sis de la tarda en un bloc de dues hores i mitja al matí, i dues més a la tarda, per netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, netejar els creixements vegetals a l´interior, i les pintades, «moltes d´elles racistes i feixistes», per completar l'obertura del segon ramal d'un búnquer i passadís sota el bosc de més de 30 metres, després que en la primera jornada quedessin obertes dues entrades. A més, es treballarà en l'obertura d'un dels nius de metralladora que dóna a la penya sobre el barri de La Plantera, van afegir.

Entre el bloc de matí i tarda, hi haurà un dinar i la presentació del llibre biogràfic sobre Sebastià Piera «El Soldat de Pandora», a càrrec de Miguel Díaz. Les jornades busquen recuperar el patrimoni i la memòria i preservar el simbolisme de les construccions. La intenció és acabar fent un itinerari que ressegueixi els vestigis i fets més destacats de la Guerra Civil a Blanes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook