Una trentena d'agents i oficials de la Policia de Blanes van participar ahir en un curs intensiu organitzat pel sindicat CSI-F i amb la col·laboració del consistori a través del centre d'estudis CIS (Centre Integral de Seguretat), especialitzat en temes policials i seguretat pública i privada. La sessió, de cinc hores, buscava informar sobre els conceptes bàsics de l'islam.

Segons el cap de la Policia de Blanes, Joan Garcia, fins ara no hi ha hagut problemes relacionats amb l'islam a Blanes. "Tenim molt bona relació amb la comunitat islàmica, i per això l'objectiu no ha estat cap altre que informar-nos millor sobre tot el que envolta aquesta religió. Crec que és convenient fer-ho, perquè així pots tractar qualsevol possible eventualitat de manera més efectiva". "No hem tingut cap problema, però cal estar al cas i no abaixar la guàrdia per evitar que puguin arribar a haver-n'hi", va assegurar.

Els policies van tenir l'ocasió de plantejar a la ponent, especialitzada en Filologia Àrab i el Món Islàmic, aquelles qüestions i dubtes que poguessin tenir sobre l'islam. Al final es va obrir un torn de preguntes. El curs va incloure tres grans temaris: les fonts de dret a l'islam, el concepte de gihad, i la condició de la dona a l'islam. En el primer apartat es va tractar la teologia, el dogma i la vida religiosa quotidiana, en el segon es va parlar sobre les categories i característiques de la gihad en la jurisprudència islàmica, acompanyant la teoria amb fotografies i vídeos per fer-la més entenedora.

La ponent va remarcar que el risc zero no existeix però entén que s'està transmetent a la població una sèrie de conceptes erronis que encara condueixen més a la confusió i va remarcar el paper d'alguns mitjans de comunicació.

En aquest sentit, va destacar que no és el mateix islàmic que islamista, com tampoc és el mateix el gihad (esforç, deure religió) que la gihad, la guerra entesa en un sentit bíblic. També van explicar qüestions bàsiques com el fet que els islàmics es regeixen pels 354 dies del calendari lunar, o que a l'Estat només hi ha una mesquita, a Madrid, l'única que té minaret. La resta són centres de cultes.

Al març, diferents agents i oficials ja van participar en un curs de formació amb experts del CNI.