Per aconseguir el contracte del servei de menjador, Eurest Colectividades SL va aprofitar els tentacles de Josep Maria Via, membre del Consell Assessor del Director General d´Eurest i vinculat també a la seva matriu -Compass Group. Via va ocupar la Secretaria de Govern i Relacions amb el Parlament de la Generalitat durant la penúltima legislatura de Jordi Pujol i ara és consultor al Consorci de Salut i Social de Catalunya.

El Servei de Vigilància Duanera té registrades les trucades i els missatges que es va creuar la tardor de 2012 amb el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), oferint-se a fer de mediador a través dels seus contactes amb el Departament d´Ensenyament i altres organismes de la Generalitat.

Va ser Via qui primer va moure fitxa per contactar amb el polític el 15 d´octubre de 2012, tan sols dos dies abans que el Consell Comarcal aprovés el plec de clàusules administratives del concurs. A l´agost d´aquell any, el director regional de Compass Group Spain, Raúl Giménez Chavarría, ja havia enviat correus al gerent de l´ens comarcal, Joan Burjachs (CiU), per «planificar l´inici del curs escolar» i al mes de setembre el gerent de Compass Group a Girona, Abdelhafid El Yakoubi Choukairi, confirmava a Fauria haver vist la plica que estava preparant el consell i l´informava que Eurest estava disposada a fer un esforç amb el cànon per abonar-lo de cop, si això es tenia en compte en la puntuació i si el concurs era un lot únic.

Entre Via i Fauria també es van produir un seguit de missatges al llarg del mes de novembre on el conseller d´Eurest li exposava al polític la seva preocupació per la suspensió del concurs a causa de la presentació d´al·legacions per part de particulars i institucions com la Fapac perquè ell tenia una reunió amb «presidència» -no detalla si del Govern o de Compass. En un altre missatge de text li diu que el 16 de novembre es reunirà amb Burjachs però que creu que «el tema té una dimensió política que et voldria explicar» i espera «que es desestimin les al·legacions».

El mateix dia que se celebra la reunió entre Via i Burjachs, el primer informa el president del consell que «ha anat molt bé» i que el problema eren les al·legacions tècniques, que obligaven a retocar els plecs de condicions. En aquest mateix missatge li diu que «per mantenir preus, és bàsic no trossejar en paquets» i li ofereix la seva disposició a parlar amb Ensenyament o qui faci falta.

Irene Rigau nega que Josep Maria Via hagués contactat amb ella i considera que presumia de contactes perquè la seva conselleria no té competències en l´adjudicació dels menjadors. La policia tributària, de moment, ignora si Via va poder contactar amb algú.