La jutgessa que investiga la concessió del servei de menjador escolardel Consell de la Selva té lasobre la taula la petició per partdels investigadors d'imputar tots elsmembres de la mesa que va resoldreel polèmic concurs.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés Diari de Girona, agents delServei de Vigilància Duanera de Girona(SVD) consideren que s'ha d'imputar un total de sis persones que formaven el jurat, entre ells l'actual president del Consell i alcaldede Caldes de Malavella, Salvador Balliu, i la consellera comarcali regidora de Maçanet de laSelva, Natàlia Figueras, tots dos de CiU.

La resta d'imputats són quatre càrrecs tècnics de l'organisme. La proposta dels policies figura en l'informe entregat al jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo l'agost de l'any passat sobre la qual, la magistrada Pilar de Lara encara no s'ha posicionat. La investigació posa de manifest la presumpta manipulació prèvia entre l'expresident i l'exgerent del Consell Comarcal(Robert Fauria i Joan Burjachs) i representants de l'empresa Eurest Colectividades SL per acabar atorgant el servei a aquesta societat.

Malgrat que en el moment de resoldre'sel concurs, Fauria ja havia dimitit i havia estat rellevat en elcàrrec per Balliu, Vigilància Duanera considera que s'hauria d'aclarir quin és el paper dels membres de la Mesa de contractació perquè finalment la concessió va acabar en mans d'Eurest.

«Sense nombre de vots»

En l'informe, els agents detallen lesconverses telefòniques entre Fauria i Burjachs i recullen que «en relacióa la Mesa de contractació, Robert Fauria i Joan Burjachs comenten la llista de persones quel'han de formar». També fan un especial esment al ple del 18 de juny de 2013, en el qual s'aprova l'adjudicació a Eurest.

En aquell moment, Balliu ja era el president i la policia especifica que a l'acta del ple «només hi consta que no hi va haver esmenes ni manifestacions i que va ser aprovada l'adjudicació, sense que hi apareguin ni el nombre de vots a favor ni quins grups polítics ho van fer». En les conclusions, els investigadors creuen que s'hauria produït un presumpte delicte contra l'Administració Pública en el Consell de la Selva «en haver procedit aquesta institució a adjudicar a la firma Eurest el contracte de concessió administrativa del serveide menjador escolar (...) vulnerant la Llei de Contractes del Sector Públic».

Els policies ho justifiquen dient que «l'incentiu» que presumptament va moure Fauria i Burjachs va ser el benefici del Consell, en detriment de les famílies» i consideren que el paper de«l'administració s'hauria de limitar a vetllar per correcte compliment» del menjador escolar.

Pel sagents, el cànon de 720.000 per una concessió de vuit anys no fa altra cosa que encarir el servei als usuaris.

Informe «temerari»

El Consell, en tenir coneixement de l'informe del Servei de Vigilància Duanera, va elaborar un escrit d'al·legacions, al qual ha tingut accés aquest diari. El document,elaborat pels advocats del bufet Molins i Silva, que representen l'organisme, considera que l'informe policial «és manifestament temerari» i afegeix que no se sustenta ni fàcticament ni legalment.

Els membres de la Mesa de Contractació s'escuden en què ells només van formar part de la fase final del concurs i que no tenen res a veure amb les negociacionsque haurien mantingut Fauria, Burjachs i els representants de l'empresa. El document incideix en què els quatre tècnics i els dos polítics als quals se'ls demana la imputacióno tenien cap coneixement dels acords de l'expresident i que les actuacions dels membres de l'actual Consell Comarcal es «van dirigir a la consecució del contracte de concessió administrativa amb les millors condicions possibles, en benefici dels usuarisdel servei de menjadors escolars i del mateix Consell».

Crítics amb la policia

L'al·legació de l´ens és especialment crítica amb les conclusions dels agents de Duanes sobre l'increment del cost del menjador a través del cànon. Segons el Consell,«les múltiples referències a l'encariment del servei per la repercussió del cànon en el preudels menús que paguen els alumnes pel menjar no s'ajusten a la realitat».

El cànon, segons l'escrit, «està ingressat als comptes del Consell Comarcal» i afegeix que només es pot destinar «a atendre despeses de menjador escolar». Afegeix que el Servei d'Intervenció del Consell fa un «seguiment individualitzat de tots els ingressos afectats a una actuació dedespesa finalista».

L'organisme comarcal es defensa dient que una vegada ja s'havia adjudicat el servei es va rebaixar el preu del menú de 6,21euros a 5,72 i utilitza aquestadada per reblar: «És evident quela validació d'aquests criteris pels membres de l'actual consell anteposava el bé dels usuaris als beneficis de tercers o del mateixConsell».

«Decisions polítiques»

Algunes de les actuacions que els agents de Vigilància Duanerade Girona posen en dubte, el Consell Comarcal les qualifica de«decisions polítiques» del seu antic president, Robert Fauria. Aquest argument és utilitzat perjustificar el polèmic cànon i també la decisió de licitar sense dividir en lots: «La no licitació del serveide forma fragmentada en diferentslots, mantenint la mateixaestructura unitària dels anys anteriors, va ser una decisió política (en la qual no va intervenir capdels actuals membres del ConsellComarcal)».

Finalment, l´escrit d´al·legacions afegeix que el «renovat tarannà del nou Consell» res té aveure «amb qualsevol tipus deconnivència que hi hagués pogut haver en l'època de la presidència del senyor Fauria amb els responsables d'Eurest».