03 de juny de 2015
03.06.2015
· CAS CLOTILDE

Les defenses demanen la nul·litat del cas per «basar-se en escoltes il·legals»

L'advocat de Petrov assegura que la causa pretén impedir inversions russes a l'estat per beneficiar els Estats Units

03.06.2015 | 15:33
Les defenses demanen la nul·litat del cas per «basar-se en escoltes il·legals»

La defensa de l'exdiputat de CiU Xavier Crespo ha demanat avui la nul·litat del procés per suborn obert contra ell, en entendre que es basa en escoltes telefòniques il·legals, en un cas en què el mafiós rus al qual presumptament va afavorir ha denunciat ser víctima d'un complot nord-americà contra Rússia.

En el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha iniciat avui el judici contra Crespo, exalcalde de Lloret de Mar (Selva), que afronta una pena de dos anys i mig de presó acusat d'acceptar donacions d'un presumpte integrant de la màfia russa a canvi d'afavorir els seus projectes urbanístics al municipi.

Al costat de Crespo, que va deixar el seu escó al Parlament arran d'aquest cas de presumpta corrupció, al banc dels acusats s'asseuen Andrei Petrov, presumpte cervell d'una trama de blanqueig de la màfia russa a la Costa Brava, així com l'exregidor d'Urbanisme de Lloret Josep Valls, l'arquitecta municipal Pilar Gimeno i el que va ser president del club d'hoquei de la població Josep Perarnau.

El judici ha començat avui al TSJC amb el tràmit de qüestions prèvies, en què les defenses dels principals acusats han demanat l'arxiu de l'anomenat "cas Clotilde" perquè creuen que es fonamenta en intervencions telefòniques que, en diversos lapses temporals, mancaven d'autorització judicial.

Manuel González Peeters, advocat de Crespo, ha sostingut que la causa està "insubsanablement viciada" per la falta de cobertura legal de les intervencions telefòniques que en el seu moment va acordar el jutjat de Blanes (Selva) que va iniciar la instrucció del cas, i que segons el lletrat es van anar prorrogant durant cinc mesos sense estar avalades sempre pel jutge.

El lletrat de Crespo ha demanat també tancar el "cas Clotilde" pel principi de "cosa jutjada", ja que segons la seva opinió els mateixos fets que ara arriben a judici van ser arxivats en una primera ocasió pel propi TSJC, que el 2011 va sobreseure una querella contra l'exdiputat, i posteriorment pel jutjat de Blanes en què va recaure el cas una vegada exculpat l'aforat.

La nul·litat de les actuacions també l'ha posat sobre la taula l'advocat de Petrov, que ha argumentat que s'ha causat indefensió al seu client per una investigació "de caràcter prospectiu i genèric" en la qual s'ha limitat l'accés dels imputats a les dades en què es basa l'acusació.

L'advocat, Jacobo Teijelo, ha anat més enllà i ha denunciat que en el "cas Clotilde" la Fiscalia Anticorrupció ha actuat "el servei dels Estats Units" en els seus interessos contra el domini de Rússia sobre el subministrament de gas a Europa, un assumpte que, ha advertit, és el rerefons de la "guerra a Ucraïna".

Segons el lletrat, els indicis en què es basa l'acusació contra Petrov són resultat d'"una labor d'espionatge" per part de la intel·ligència dels Estats Units, que ha "instrumentalitzat" la justícia espanyola en benefici propi, pels vincles del seu client amb una empresa relacionada amb Gazprom.

L'advocat ha denunciat també que el "cas Clotilde" és una mera "investigació instrumental per justificar la caiguda de Banca Privada d'Andorra", una entitat financera que, segons la seva opinió, "ha estat perseguida pels Estats Units a través de Petrov".

Teijelo ha advertit a més que després de la causa contra Crespo existeix un "interès a bloquejar" les seves aspiracions polítiques, just quan el seu nom sonava per al càrrec de director dels Mossos d'Esquadra, després de la qual cosa ha apuntat que qui finalment va assumir aquesta responsabilitat en la policia és Josep Lluís Trapero, una persona "que ha fet cursos amb l'FBI".

Els fiscals Anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, de la seva banda, han demanat al tribunal "no confondre" l'objecte del procés penal, que al seu parer no és un altre que jutjar els delictes de prevaricació i suborn en un cas de presumpte tracte a favor a un empresari, suposadament vinculat a la màfia russa.

La Fiscalia Anticorrupció sosté que Xavier Crespo va concedir facilitats administratives a l'empresa de Petrov, Development Diagnostic Company S.L. (DDC), per construir un complex comercial al recinte que ocupava l'antiga plaça de toros del municipi.

A canvi, segons els fiscals, el presumpte mafiós rus va invitar el 2008 Crespo, la seva dona i el seu fill, així com l'arquitecta Pilar Gimeno i la seva parella, a un viatge a Rússia amb totes les despeses pagades i amb una petició expressa a l'agència de viatges que "no constés factura".

El TSJC decidirà els pròxims dies si estima les qüestions prèvies plantejades per les defenses, abans que el pròxim 30 de juny es reprengui el judici, amb la declaració dels acusats i l'exposició de proves.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook