Bandes llatines procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona s’infiltren entre els joves que van de festa els caps de setmana a la vila de Blanes. No tots van a passar- s’ho bé a la zona d’oci, sinó que alguns aprofiten per provocar aldarulls, i fins i tot, cometre delictes.

La presència de membres d’aquestes bandes llatines s’ha detectat en dispositius policials que es realitzen a la zona per part de Policia Local de Blanes i Mossos d’Esquadra.

Els joves són procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona i solen anar equipats per cometre algun tipus de fet delictiu. Sense anar gaire lluny, el mes de maig es van detenir quatre joves, de nacionalitat equatoriana, d’entre 18 i 21 anys i veïns de l’entorn de la Ciutat Comtal per un presumpte delicte de robatori amb violència amb arma blanca i d’un delicte de lesions al barri dels Pins de Blanes.

Els quatre joves pertanyien a la banda de Latin Kings. Aquest és un grup juvenil dels més coneguts, i de fet, l’any passat els Mossos van donar un cop a la cúpula de la banda i fins i tot es va fer algun detingut a Girona i Salt.

El fenomen dels Latin Kings va néixer a finals de la dècada dels 8 a Chicago quan hi van arribar joves llatinoamericans. Nois d’ascendència dominicana, cubana o portoriquenya es van agrupar en bandes per fer-se valer. Amb tot, on hi va haver el boom és a Nova York, al barri del Bronx.

Els membres del grup s’identifiquen amb el color daurat i negre, corones de cinc puntes o les sigles ALKQN (la totpoderosa nació dels reis i reines llatins). Per entrar, és habitual que els sotmetin a alguna prova, com suportar una pallissa de la resta del grup o aconseguir diners, normalment robant- los.

Presència de diversos grups

Aquesta però no és l’única banda que s’ha vist que intenta fer algun tipus de fet delictiu a la zona o si més no intenta provocar aldarulls o amenaçar joves que surten de festa. Fins i tot, s’ha confirmat la presència de joves que pertanyen a la banda dels Ñeta, Black Panthers o Trinitarios.

El que també s’ha pogut comprovar és que hi ha bandes de joves que procedeixen de la zona del Maresme -a les quals per ara no se’ls pot anomenar bandes llatines- que estan actuant també a Blanes i altres localitats de forma organitzada per cometre robatoris i, fins i tot, començar baralles entre joves i cometre aldarulls a la zona d’oci nocturn.

Cal dir que sortir d’aquestes bandes és complicat ja que són uns grups juvenils estructurats de forma piramidal i tots compten amb un senyal per identificar-se: un que fan amb les mans. A banda, solen lluir roba amb uns colors concrets, tatuatges que els identifiquen i grafits -símbols- que fan a les parets i també canvien els seus hàbits alimentaris i el llenguatge, entre altres aspectes. Quan es troben dins el grup, els joves solen canviar ràpidament la conducta.

Sobretot, es tornen persones que acaten les ordres i respecten els seus líders i si no ho fan així se’ls exclou del grup i se’ls castiga. La formació acaba convertint- se en la família del jove i això fa que s’aparti de la seva vida real. Pel que fa a l’ús de la força aquesta sempre s’ha de demostrar amb gent de fora.