Un acord de conformitat a l’últim moment ha evitat que l’advocat Jaume Gascón Fernández entri a presó per haver-se quedat l’única part de la indemnització de que les escoceses Margaret Mochan i Michel Lairt havien cobrat després de quedar completament cremades a causa d’una explosió de gas en un apartament de l’edifici Brava Park de Lloret de Mar que va produir-se el 22 de juny de 1984. Elles tenien 17 i 13 anys quan van passar el fets i van veure morir Bridged Lairt -àvia de Michel- (58) i Helen Campbell Graham (63) a l’acte. Els corresponia una indemnització 619.04,468 euros però només van aconseguir un pagament de 90-151,82 euros que encara no han vist.

L’acord implica que l’advocat admet els fets, es compromet a retornar els 81.920,41 euros que es va apropiar a raó de 1.000 euros al mes durant 24 mesos i la resta dels diners els entregarà de cop d’aquí dos anys. A canvi, se li imposa un any i mig de presó que no haurà de complir. S’enfrontava a cinc anys de presó per un delicte d’apropiació indeguda en concurs amb un delicte de deslleialtat professional.

«Passats 31 anys, el càstig que ha patit és poc menys que un cop al canell per haver-nos robat». L’amargor que destil·la aquesta valoració del pacte de conformitat que ahir es va celebrar a l’Audiència Provincial de Girona té un rerefons extremadament tràgic.

La desgràcia de 31 anys

El 22 de juny de 1984 Margaret Mochan i Michel Lairt arribaven a Lloret en el que era el seu primer viatge a l’estranger. L’àvia de Michel i una amiga seva -Bridget Lairt i Helen Campbell Graham- havien llogat un apartament a l’edifici Brava Park. Només rebre les claus de mans dels administradors del complex turístic van entrar a deixar les coses però en encendre el llum, una espurna elèctrica va fer explotar el gas propà que s’havia acumulat a l’interior de l’habitatge. Helen i Bridget van morir. Margaret i Michel encara mantenen el cos cremat en un 70% i un 50%.

Les víctimes van denunciar el cas però la sentència del procediment penal va determinar que no es podia conèixer el culpable de la fuita de gas. En canvi, en la via civil, es va determinar que l’empresa havia de pagar 619.042,468 euros a les supervivents. Era l’any 1996 i l’advocat de les víctimes, Jaume Gascón Fernández, va decidir recórrer la decisió. A partir d’aquí, mai més van saber res d’ell fins que el consulat britànic va revisar el cas i va contactar amb el lletrat Hugh McCairley, qui es va adonar que Gascón Fernández havia desistit del procediment l’any 2006, just quan l’asseguradora va pagar 90.151,82 euros, dels quals ell s’en va quedar 81.920,14 euros -vegin peça-.