Imagino que a Blanes, com a tants altres llocs, les converses per configurar pactes que permetin assolir un govern municipal amb una certa estabilitat, van fent via. PSC, ICV i CiU, amb l'empat a quatre regidors del passat 27 de maig, són les formacions que deuen estar festejant una, dues o fins i tot tres parelles per, almenys, poder inaugurar el ball: Socialistes amb convergents? Socialistes amb ecocomunistes? Aquests darrers amb els convergents? I donats aquests tres supòsits, quin o quins dels quatre partits empatats a dos regidors (ERC, CUP, Batega i Ciutadans) els ajudarà a obrir pista? És clar que també podria configurar-se una majoria municipal amb un sol dels tres balladors principals, si totes les altres formacions empatades a dos els donessin suport.

Blanes ho té cru. En tot cas, els blanencs i l'actual sistema electoral han volgut o propiciat que així sia. Si gestionar bé un poble endeutat i enrocat, des d'una majoria o minoria més o menys confortable, ja representa una tasca prou difícil, m'imagino que, fer-ho des de l'atomització de forces actual, pot resultar gai?rebé una proesa. A menys que l'equip que configuri els pactes no sigui fruit d'un simple repartiment de càrrecs i quotes de poder. A ?menys que es configuri a partir d'una acurada anàlisi de la realitat i d'un sincer i eclèctic apropament dels diferents punts dels diferents programes. Ah! i, per descomptat, a menys que es desplegui tota la generositat que faci falta perquè egos i ambicions personals restin en segon terme davant la solvència, l'eficàcia, la idoneïtat i l'energia que caldria sumar aquests pròxims quatre anys per sacsejar Blanes.

Davant de tans i tans reptes com té plantejats la "primera" vila de la Costa Brava, el fet que cap de les tres candidatures majoritàries hagi aconseguit "col·locar" el candidat que proposava per ocupar la regidoria de Cultura, potser, no representi el problema més greu. A molts, però, ens genera una certa inquietud. Almenys als qui creiem que en ple segle XXI, Cultura, hauria d'ésser una de les àrees més actives, cuidades i potenciades: a qualsevol lloc i en qualsevol administració. Tant de bo hi hagi sort i, a Blanes, no es converteixi en una mena de torna. Un regalet que ningú vol, però que algú ha d'acabar acceptant i assumint encara que sigui a contracor.