L'Ajuntament de Lloret i l'associació Cubanéate han arribat a un acord per realitzar el primer festival Cubanéate dins el marc de la V Fira dels Americanos que celebra la vila aquest cap de setmana.

Cubanéate està formada per joves cubans residents a Catalunya, exmembres del Ministeri de Cultura de Cuba i de la Unió Nacional d'Escriptors i Artistes de Cuba (UNEAC). L'objectiu és fomentar el coneixement de la varietat i diversitat artística i cultural de l'illa. Així, Cubanéate aportarà al programa activitats com conferències, un cicle cinematogràfic cubà, monòlegs, animacions diverses i concerts amb ritmes caribenys. Com a novetat hi ha una exposició d'artistes de l'illa amb una trentena de peces on destaquen tapissos, gravats, pintures i fotografies.

La Fira dels Americanos se celebra cada mes de juny a Lloret de Mar per recordar el passat indià de la vila. A finals del segle XIX, Lloret va ser una de les viles que va viure la construcció de vaixells d'altura a les seves platges. Nombroses nissagues marineres i noms com el cocteler Constantí Ribalaigua, el banquer Narcís Gelats i el darrer capità lloretenc de vaixells de vela Just Marlés, són alguns dels lloretencs d'aquesta època.

Durant aquests tres dies, Lloret de Mar s'omple d'olors, sons caribenys i d'històries d'ultramar. El complet programa d'aquesta edició inclou un mercat indià al passeig de Jacint Verdaguer, tallers de balls caribenys, tallers de daiquiris, visites guiades pel centre històric, visites teatralitzades, conferències i espectacles itinerants.